Ζήτημα εκλογής μουφτή θέτει ο Κ. Γαβρόγλου

Κατερίνα Κανάκη –

Θέμα εκλογής μουφτή από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης ανοίγει ο Κώστας Γαβρόγλου, υποστηρίζοντας πως «θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων».

Μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής – σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί το βράδυ της Παρασκευής – ο υπουργός Παιδείας τάχθηκε υπέρ της εκλογής μουφτή υπό προϋποθέσεις, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων.
«Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος» τόνισε, επισημαίνοντας πως τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαϊικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα.
Υπενθυμίζεται πως βρίσκεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, νομοσχέδιο που καθιστά προαιρετική την εφαρμογή της Σαρία, ενώ όπως εξήγησε ο υπουργός στην ίδια συνέντευξη, πως θα οριστούν, με Προεδρικό Διάταγμα, οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση, για τις μετεγγραφές φοιτητών, με εισοδηματικά κριτήρια, τονίζοντας ότι θα μπορούν να φοιτούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που είναι αδέλφια, ώστε να μπορούν φοιτούν στην ίδια πόλη.
stokokkino.gr