Ε.Λ.Μ.Ε. Ν. ΞΑΝΘΗΣ Καταγγελία σχετικά με ενέργειες αστυνομικών της ομάδας Ζ στον χώρο εισόδου του 4ου ΓΕΛ Ξάνθης

Την Τρίτη 12/12 κατά την ώρα έναρξης της πρωινής συγκέντρωσης του Σχολείου, μπροστά και έξω από την κεντρική είσοδο του 4ου Γενικού Λυκείου αστυνομικοί της ομάδας Ζ πήραν τις ταυτότητες νεαρών ατόμων που μοίραζαν προκηρύξεις για τη γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και δημιούργησαν ένταση απομακρύνοντας τους. Σε ερώτηση της Διευθύντριας του σχολείου και εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο σχολείο σχετικά με το ποιος τους κάλεσε και ποιο πρόβλημα υπάρχει, οι αστυνομικοί απάντησαν πως ήρθαν χωρίς κλήση και πως είναι παράνομο να βρίσκονται οι νεαροί στο παρκάκι μπροστά από το Σχολείο. Στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών πως η διακίνηση πολιτικού υλικού από νόμιμη οργάνωση δεν είναι αδίκημα και πως υπάρχει στη χώρα μας ελευθερία διακίνησης ιδεών και τύπου, η απάντηση των αστυνομικών ήταν να ζητήσουν, με τον σκιερότερο τρόπο, τις ταυτότητες των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβανομένης και της Διευθύντριας του σχολείου και να τους απειλήσουν με προσαγωγή. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις των εκπαιδευτικών προς τους αστυνομικούς να δώσουν τα στοιχεία τους αυτοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά.

Όλη αυτή η σκηνή αστυνομικής αυθαιρεσίας έγινε μπροστά στα μάτια των μαθητών και των μαθητριών του 4ου Λυκείου προκαλώντας τους φόβο. Παράλληλα τους δημιούργησε την αίσθηση πως η διακίνηση ιδεών, η ελευθεροτυπία και ο πλουραλισμός διώκονται στην Ελλάδα και τη βεβαιότητα ότι η αστυνομία είναι απειλή για τον πολίτη.

Η Διευθύντρια του σχολείου, αφού ενημέρωσε τον Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης και συνέταξε αναφορά, ζήτησε τη συνδρομή του συνδικαλιστικού σωματείου των εκπαιδευτικών.

Κλιμάκιο του ΔΣ της ΕΛΜΕ συνόδεψε τη Διευθύντρια του 4ου Λυκείου στην αστυνομία με σκοπό να ενημερώσει τον Αστυνομικό Διευθυντή και να ενημερωθεί για το σκοπό της παρουσίας της αστυνομίας μπροστά από σχολικό χώρο.

Ο αστυνομικός Διευθυντής αρνήθηκε να μας ακούσει και μας ενημέρωσε με τον πιο απότομο τρόπο ότι θα μιλούσε την επομένη με το Διευθυντή Β/θμιας. Σε προσπάθειά μας να του περιγράψουμε τα γεγονότα όπως έγιναν, μας πληροφόρησε ότι δε θα κρίνουμε εμείς τους αστυνομικούς…

Επειδή εμείς θεωρούμε ότι:

– Ζούμε σε ελεύθερη χώρα όπου, ο,τιδήποτε δεν προάγει τη βία ή δεν ωθεί σε πράξεις ανάρμοστες μπορεί να μοιράζεται εκτός σχολικού χώρου και οι ιδέες μπορούν και οφείλουν να διακινούνται ελεύθερα.

– Η αστυνομία, όπως και όλες οι κρατικές υπηρεσίες, υπόκεινται στον έλεγχο των πολιτών τους οποίους οφείλουν να υπηρετούν.

– Καθήκον της αστυνομίας είναι να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη και της σχολικής κοινότητας και να προστατεύει το δημοκρατικό πολίτευμα. Όχι να απειλεί, να τρομοκρατεί και να εκφοβίζει τους πολίτες. Επίσης οφείλει να προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι να την εμποδίζει.

Ζητούμε να μάθουμε το λόγο της απομάκρυνσης των ατόμων που μοίραζαν νόμιμο πολιτικό υλικό.

  1. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών της ομάδας Ζ προς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας έξω από το χώρο του σχολείου και τη συμπεριφορά του Αστυνομικού Διευθυντή προς τη Διευθύντρια του σχολείου και τους συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ. Να επισημάνουμε ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών υπαλλήλων με τους/τις οποίους/ες ήρθαμε σε επαφή στην Αστυνομική Διεύθυνση ήταν άψογη ως όφειλε.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ