Ο TAP και ο ενεργειακός χάρτης του μέλλοντος στο Thessaloniki Summit 2017

Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρούν οι εργασίες κατασκευής ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής για την Ευρώπη, του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), ενώ την πρόοδο των έργων παρουσίασε η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, στο 2o Thessaloniki Summit που διεξήχθη στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Την πρόοδο των έργων για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) παρουσίασε η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, στο 2o Thessaloniki Summit που διεξήχθη στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.  Στο πλαίσιο της ενότητας «Νέος ενεργειακός χάρτης για την περιοχή», η κ. Παπαλεξανδρή τόνισε τη σημασία του έργου για τη χώρα μας, την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και την ήπειρο συνολικά. Αναφέρθηκε επίσης στη σταθερή πρόοδο –εντός χρονοδιαγράμματος και στόχων– που σημειώνουν τα έργα και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από όπου διέρχεται ο αγωγός.

Drone-

Κάτω από το έδαφος το 50% των σωληναγωγών του ΤΑΡ

Σε διάστημα 1,5 περίπου χρόνου από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών έχουν καθαριστεί και διαμορφωθεί 441 χλμ. της όδευσης του αγωγού – πάνω από το 80% δηλαδή της συνολικής διαδρομής, έχουν ενωθεί 404 χλμ. αγωγού, και έχουν συγκολληθεί 371 χλμ., έχουν τοποθετηθεί στην τάφρο κι έχουν καλυφθεί με χώμα 276 χλμ. αγωγού (πάνω από το 50% της όδευσης του ΤΑΡ στην Ελλάδα), και μόλις 180 χλμ. γης βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Επιπλέον, άνω του 95% των σωληναγωγών που θα χρησιμοποιηθούν στο ελληνικό τμήμα του αγωγού έχει παραδοθεί στα λιμάνια της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και οι υδροστατικές δοκιμές – ένα από τα τελικά στάδια της κατασκευής Η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα αναφέρθηκε επίσης στην κομβική σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΡ και τοπικών κοινοτήτων, αφενός για την κατασκευή του έργου και αφετέρου για το σχεδιασμό και την εκτέλεση του εκτεταμένου Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, συνολικού ύψους €32 εκατ., που ο ΤΑΡ υλοποιεί εθελοντικά στις επηρεαζόμενες από το έργο περιοχές.    Κλείνοντας, η κ. Παπαλεξανδρή παρέθεσε τα οφέλη που αποφέρει ο ΤΑΡ για την Ελλάδα και την κληρονομιά που αφήνει στη χώρα «στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό· σε ενεργειακό, στρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο· σε τεχνολογία και υποδομές».