Βιβλική η καταστροφή στη Σαμοθράκη

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, που δηλώνουν ότι η καταστροφή που προκάλεσε το πέρασμα της ισχυρότατης καταιγίδας το βράδυ της Δευτέρας, «δεν έχει προηγούμενο». Υποδομές και δίκτυα έχουν καταστραφεί ή υποστεί τεράστιες ζημιές, όπως επίσης κατοικίες και τουριστικά καταλύματα. Το νησί θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα εξάμηνο τουλάχιστον ενώ  η καταγραφή ζημιών έχει ξεκινήσει και το έργο αποκατάστασης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τις πληγές της μετράει η Σαμοθράκη μετά σφοδρή νεροποντή που έπληξε το νησί τη Δευτέρα. Γεφύρια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους σπίτια και περιουσίες χάθηκαν κάτω από το νερό. Μ  Το νησί παραμένει χωρίς νερό καθώς ακόμα δεν είναι εφικτό να αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα δίκτυα, ενώ και οι επικοινωνίες καθίστανται δύσκολες,  δε λειτουργούν πολλά δημόσια κτίρια όπως το δημαρχείο, και το Κέντρο Υγείας του νησιού ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα και στις τουριστικές υποδομές. Οι τόνοι της λάσπης έχουν «καταπιεί» κατά κύριο λόγο την πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα, και το νησί που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ουσιαστικά κοπεί στα δύο ενώ οι κάτοικοι μιλούν για βιβλική καταστροφή.

Και το οδικό δίκτυο όμως έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή. Το νότιο τμήμα του νησιού είναι αποκομμένο, καθώς η γέφυρα Ξηροποτάμου έχει πέσει.  Στο κτίριο του Κέντρου Υγείας έχει καταστραφεί ο ιατρικός εξοπλισμός και αναμένεται εξοπλισμός από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σε άσχημη κατάσταση και το δημαρχείο του νησιού και σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες προκειμένου να επανέλθει η ζωή και πάλι στους κανονικούς της ρυθμούς. Τόσο τα συνεργεία όσο και τα τεχνικά κλιμάκια εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές, σε τουριστικές υποδομές, οικοσυκευές, καταστήματα καθώς και σε παραγωγικό και ζωικό κεφάλαιο..

Χθες, ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβη στο νησί, ανακοίνωσε την άμεση υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων στη Σαμοθράκη, ενώ ήδη εξετάζονται τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων. Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά από αίτημα του δήμου Σαμοθράκης ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 150.000 ευρώ. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ καταγράφει τις ζημιές στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, με τις μεγαλύτερες απώλειες να διαπιστώνονται σε αιγοπρόβατα και μελίσσια. Σε ετοιμότητα και το κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, που αναμένει την αποκατάσταση του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών και το Μουσείο, προκειμένου να καταγράψουν ζημιές που πιθανόν έχουν προκληθεί.

Στο έργο αποκατάστασης των καταστροφών συμμετέχουν, εκτός από προσωπικό και μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας, πολυάριθμη δύναμη της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ  και του στρατού. Εν τω μεταξύ, με έκτακτη ανακοίνωσή του ο δήμος Σαμοθράκης ενημερώνει τους κατοίκους του νησιού ότι μπορούν να καλούν καθημερινά στον τηλεφωνικό αριθμό 25510-98097, από τις 7.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ, για να δηλώνουν προβλήματα που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν και ζημιές στις κατοικίες ή τις επιχειρήσεις τους, ώστε συνεργεία μηχανικών να διενεργήσουν αυτοψίες. Έκκληση απευθύνει και στους οδηγούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, καθώς οι ζημιές στο οδικό δίκτυο είναι πολύ μεγάλες.