Έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα – αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα

Από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ 150 κρούσματα, εκ των οποίων τα 50 τις τελευταίες 15 ημέρες. Και όλα αυτά ενώ την τριετία 2014-2016 είχαν καταγραφεί στη χώρα μόλις δύο περιστατικά. Ο κ. Παναγιωτόπουλος Τάκης καθηγητής του τομέα Υγείας του Παιδιού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ εξηγεί ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν καθώς η σύσταση δεν αφορά μόνο παιδιά αλλά και πολλούς ενήλικες.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες σε ό, τι αφορά την ιλαρά, καθώς εκτιμούν πως το κύμα της νόσου στη χώρα είναι πολύ υψηλότερο από όσο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Αρμοδίως έχουν δηλωθεί 150 περιστατικά της νόσου, ωστόσο οι παιδίατροι εκτιμούν πως τα κρούσματα είναι τουλάχιστον 300 από τον περασμένο Μάιο έως και σήμερα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κυκλοφορία του ιού και την έκθεση σε αυτόν του ευάλωτου, κυρίως παιδικού πληθυσμού και όχι μόνο, ενόψει του χειμώνα.

Πάντως ο ιατρικός κόσμος θεωρεί ανησυχητική  την αναζωπύρωση της ιλαράς και αναγνωρίζουν ως βασικό υπεύθυνο το κίνημα του αντιεμβολιασμού. «Οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τα πλοκάμια του οποίου έχουν φθάσει μέχρι την Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος ζητεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος.

Να τονίσουμε τέλος ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί και  τις διεθνείς εξελίξεις αφού σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς έχουν εκδηλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, το Βέλγιο και άλλες.