Κομβικής σημασίας για τα βαλκάνια το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Ελλάδα και Βουλγαρία

Παρουσία των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ, υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς το μνημόνιο συνεργασίας της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε καίρια και κομβικής σημασίας την συνεργασία των δύο χωρών όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και τα Βαλκάνια, καθώς δημιουργούνται θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από καίρια ζητήματα.

“Καίριας και κομβικής σημασίας” χαρακτήρισε τη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας ο Αλ. Τσίπρας, μετά την υπογραφή στην Καβάλα του μνημονίου συνεργασίας για τη σιδηροδρομική διασύνδεση των δύο χωρών. Αναφερόμενος ειδικότερα στο μνημόνιο που υπεγράφη ο κύριος Τσίπρας έκανε για ένα τεράστιο έργο γεωπολιτικής αξίας.

Αναφερόμενος εξάλλου στον τομέα της ενέργεια, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως “ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από τις επαφές των υπουργών ενέργειας των δυο χωρών, καθώς προχωράμε πολύ γρήγορα τον άξονα IGB”.

Στον τομέα των μεταφορών «εργαζόμαστε από κοινού, αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες και προοπτική για τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική άνθηση των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σημείωσε πως εάν υπάρξουν τα έργα ότι τότε το Αιγαίο θα μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι του Ρούσε μέσω του λιμανιού της Καβάλας  η οποία θα μπορέσει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με το Ρούσε και με μια μεγάλη οικονομία της ενδοχώρας.