Έμεινε χωρίς  νερό ο Κόσυνθος  οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου

Ο Ποταμός Κόσυνθος  που διατρέχει μεγάλο κομμάτι του Νομού Ξάνθης  περνώντας μέσα από την πόλη είναι το καμάρι της Ξάνθης αφού συμβάλλει σημαντικά στην προβολή της περιοχής μας λόγω του υπέροχου τοπίου και της  πλούσιας βλάστησης που τον περιβάλλει. Αυτός λοιπόν ο ποταμός, εδώ και μερικές ημέρες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν,  έχει στερέψει.

Η διαρκής ανομβρία του φετινού καλοκαιριού καθώς επίσης και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει ο Κόσυνθος , το ποτάμι της Ξάνθης , χωρίς νερό. Μάλιστα σύμφωνα και με μαρτυρίες παλαιών κατοίκων, πολλά χρόνια είχε να εμφανιστεί το φαινόμενο αυτό  κάτι που δείχνει ότι δυστυχώς οι κλιματικές αλλαγές  χτύπησαν και το όμορφο ποτάμι της πόλης μας.  Όπως επισημαίνει σχετική ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα έως το τέλος του αιώνα, οι ξηρασίες στην Ευρώπη θα έχουν γίνει πολύ πιο συχνές και παρατεταμένες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ολοένα αυξημένης κατανάλωσης (και σπατάλης) του νερού. Οπότε και οι επιστήμονες  κρούουν  τον κώδωνα του κινδύνου ενώ σύμφωνα με τη μελέτη, το πρόβλημα της ξηρασίας, κατά τις επόμενες δεκαετίες, θα είναι πιο έντονο στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Βαλκανικής και ασφαλώς αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Οι ερευνητές του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γερμανικού πανεπιστημίου του Κάσελ αναφέρουν ότι η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής θα εντείνει την εξάτμιση των επιφανειακών υδάτων, μειώνοντας την προσφορά νερού και χειροτερεύοντας την ξηρασία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στα νότια τμήματα της Ευρώπης και της Βαλκανικής (συνεπώς και στη χώρα μας), τα οποία θα πληγούν περισσότερο από την ξηρασία, η ελάχιστη ροή στα μεγαλύτερα και στα μικρότερα ποτάμια θα μειωθεί έως 40% και οι χρονικοί περίοδοι ανεπάρκειας νερού θα αυξηθούν έως 80%. Η έρευνά δείχνει ότι πολλές λεκάνες ποταμών, ιδίως στις νότιες περιοχές της Ευρώπης, πιθανότατα θα γίνουν πιο ευάλωτες σε περιόδους μειωμένης προσφοράς νερού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση νερού, λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού και της εντατικής κατανάλωσης νερού για άρδευση στη γεωργία και για βιομηχανικές χρήσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση στη ροή των ποταμών. Για τη νότια Ευρώπη ειδικότερα, η μελέτη εκτιμά ότι, πέρα από την κλιματική αλλαγή, η μεγάλη χρήση (και κατάχρηση) νερού θα επιδεινώσει περαιτέρω κατά 10% έως 30% τις συνθήκες ξηρασίας. Γι’ αυτό, η μελέτη συστήνει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανάγκη της συνετής και βιώσιμης χρήσης των υδάτινων πόρων στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου – ένα μήνυμα ασφαλώς και για την Ελλάδα. Η ξηρασία θεωρείται σοβαρή φυσική καταστροφή, με πολλαπλές επιπτώσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Μόνο στην Ευρώπη, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, το κόστος της ξηρασίας υπολογίζεται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ.