Στην σκόνη της Σαχάρας οφείλεται η συσσώρευση κεραυνών στην Ξάνθη

78518726

Στην σκόνη που από την Σαχάρα συσσωρεύτηκε στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ξάνθη οφείλεται το «κρεσέντο» από κεραυνούς που είχαμε κατά την διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε το πρωί μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης την Ξάνθη, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, Νίκο Ραψομανίκη.

Σε ένα από τα «απόνερα» της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζουμε ολοένα και συχνότερα, δηλαδή η «επιδρομή» της σκόνης από την Σαχάρα, που ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχε γεμίσει τον ουρανό και της Ξάνθης, οφειλόταν οι δεκάδες κεραυνοί που έπληξαν την περιοχή κατά την διάρκεια της καταιγίδας που είχαμε στην πόλη και τις γύρω περιοχές. Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του ο καθηγητής Νίκος Ραψομανίκης επισημαίνοντας ότι όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή τόσο συχνότερα θα έχουμε όλο και πιο «παράξενα» καλοκαίρια αλλά και χειμώνες.

Το φαινόμενο πάντως της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να κάνει, αργά αλλά σταθερά, ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία του και στην περιοχή μας, κάτι που είναι αναμενόμενο από τους επιστήμονες που το μελετούν αφού πρόκειται για μία αλλαγή που εκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα.