Η Λαϊκή συσπείρωση καταψήφισε το πρόγραμμα  JUSTROM για τους Ρομά

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν η μοναδική που  καταψήφισε τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα JustRom και σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου επικρατούν συνθήκες γκετοποίησης πολλών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ό, τι συνέπειες έχει αυτό μνημονεύοντας  μάλιστα και το χαρακτηριστικό παράδειγμα των Σκανδιναβικών χωρών όπου μέχρι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν προγράμματα στείρωσης γυναικών Ρομά.

Σε με μία ανακοίνωση καταγγελία  προχώρησε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο της Ξάνθης μετά την καταψήφιση της συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα JustRom διότι θεωρεί ότι όλο το σκεπτικό του προγράμματος υποτιμά την ανθρώπινη υπόσταση αυτών που δήθεν θα προστατεύσει, δηλαδή των κακοποιημένων γυναικών ρομά θεωρώντας παραβατικούς την πλειοψηφία όσων έχουν καταγωγή Ρομά  καθώς επίσης τα  χρήματα που διατίθενται είναι μόνο για ενημέρωση και όχι δικονομική υποστήριξη και ανέρχονται για την Ελλάδα στο  ποσό των 51.200 Ευρώ.

Πάντως ο κ. Κολλάρος και μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε  θεωρεί ότι το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη παιδείας και καλεί τους ίδιους τους Ρομά να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή εργασία με ασφαλιστικά δικαιώματα, απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να νομιμοποιηθούν όσοι ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί και τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τα παιδιά των Ρομά, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά και να ξεριζωθεί ο αναλφαβητισμός.

Τέλος ο κ. Κολλάρος υποστήριξε ότι η νομική υποστήριξη των κακοποιημένων  γυναικών Ρομά δεν είναι εξασφαλισμένη  μέσα από αυτό το πρόγραμμα το οποίο είναι απλά συμβουλευτικής φύσεως και έγκειται στην καλή θέληση των νομικών.