Απαράδεκτο face control σε παιδικούς σταθμούς με κονδύλια του ΕΣΠΑ καταγγέλλει η ΓΣΕΕ

Σκληρή καταγγελία για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς οι οποίοι λειτουργούν στην βάση face control όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εξέδωσε η ΓΣΕΕ διερωτώμενη πώς είναι δυνατόν τα αποτελέσματα για τα voucher που αφορούν στη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς μέσω του ΕΣΠΑ να εκδίδονται την Τρίτη αργά το βράδυ και οι ιδιοκτήτες Τετάρτη πρωί να δηλώνουν πως οι θέσεις έχουν καλυφθεί.

Την απαράδεκτη τακτική και πρακτική ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών, καταγγέλλει η ΓΣΕΕ οι οποίοι εφαρμόζοντας ένα ιδιότυπο face control, απορρίπτουν αιτήσεις γονέων για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς, με το επιχείρημα ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί εδώ και εβδομάδες. Μάλιστα διερωτάται  πώς είναι δυνατόν να έχουν καλυφθεί οι θέσεις Τετάρτη πρωί όταν μόλις αργά την Τρίτη το βράδυ ανακοινώθηκαν οι λίστες των δικαιούχων.

Δεν μπορεί η επιλογή να γίνει με κοινωνικά κριτήρια παραδέχονται οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες παραδέχονται πως δεν τηρούν τα κοινωνικά κριτήρια κατά την επιλογή των παιδιών ενώ πρωταρχικός παράγοντας είναι η πρότερη συνεργασία των γονέων με τον παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό. Παράλληλα αίσθηση προκαλεί το γεγονός της αξιολόγησης στην οποία προβαίνουν οι ιδιοκτήτες για το αν ο γονέας έχει ανάγκη η πρόθεση να εργαστεί ή όχι. Μια τακτική που καταγγέλλει και η ΓΣΕΕ σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο στην Ελλάδα της κρίσης, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της κατάρρευσης μισθών και συλλογικών συμβάσεων, οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών να κρατούν «reserve» θέσεις για γονείς που μέχρι πριν λίγες ώρες δεν είχαν κάποιο αποδεικτικό στα χέρια τους ότι ήταν δικαιούχοι.

Μάλιστα η ΓΣΕΕ απαιτεί την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από το Αρμόδιο Υπουργείο αλλά και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ. Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα σημειώνει οι καταγγελίες και οι πληροφορίες που θέλουν η επιλογή να γίνεται με κριτήριο το επιπρόσθετο του ΕΣΠΑ ποσό, που κάποιοι γονείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν «μαύρα». Για τη Συνομοσπονδία καταλήγει η ανακοίνωση αποτελεί μείζον ζήτημα εάν διαπιστωθεί ότι δίνονται ανέλεγκτα τα χρήματα του ΕΣΠΑ και για τη διερεύνηση του ζητήματος θα απευθυνθεί και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.