Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο των εργασιών  και την τεχνολογία του ΤΑΡ ο αμερικανός πρέσβης

O Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Geoffrey Pyatt, επισκέφθηκε ένα από τα εργοτάξια του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG), στο πλαίσιο περιοδείας του στη Βόρειο Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από την πρόοδο των εργασιών όσο και από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελληνική Δημοκρατία, κ. Geoffrey Pyatt, επισκέφθηκε ένα από τα εργοτάξια του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG), στο πλαίσιο περιοδείας του στη Βόρειο Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Pyatt επισκέφθηκε το εργοτάξιο που βρίσκεται στην περιοχή Θεοδόσια του Κιλκίς στην Κεντρική Μακεδονία. Ξεναγήθηκε στα έργα από ομάδα στελεχών του ΤΑΡ και της εργολήπτριας εταιρείας, και παρακολούθησε από κοντά διαφορετικά στάδια της κατασκευής του αγωγού, όπως:

– τοποθέτηση των σωληναγωγών σε σειρά

– εκσκαφή και διάνοιξη τάφρου

– καταβίβαση του αγωγού στην τάφρο

– επικάλυψη με χώμα

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο κ. Πρέσβης δήλωσε βαθιά εντυπωσιασμένος με την ταχύτητα και την ποιότητα της κατασκευής, αλλά και την έμφαση που δίδεται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου για την οποία όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι:

Ειδικότερα ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε:

«Είμαι απίστευτα εντυπωσιασμένος με ό,τι είδα σήμερα στο εργοτάξιο του ΤΑΡ. Πρώτα και κύρια, σου εντυπώνεται πόσο γοργά προχωρά το έργο· καθώς και το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πραγματικό αγωγό που σύντομα θα προμηθεύει τους Ευρωπαίους καταναλωτές με αζέρικο φυσικό αέριο. Επίσης, είναι τρομερά εντυπωσιακή η τεχνολογία που χρησιμοποιείται, η τόλμη του όλου έργου, η αξία των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται, η ποιότητα της δουλειάς.

Έχω ακόμη εντυπωσιαστεί πολύ από το ενδιαφέρον και τη φροντίδα σε ό,τι αφορά την προστασία της μοναδικής ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς· από το γεγονός ότι εκατοντάδες αρχαιολόγοι και άλλοι ειδικοί συνεργάζονται με την Κοινοπραξία του ΤΑΡ για να διατηρής0υν και να προστατεύσουν τις αρχαιότητες που ανακαλύπτουν κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Αλλά όπως είπα και σε έναν από τους οικοδεσπότες μας σήμερα, εύχομαι όλοι στην Αθήνα να μπορούσαν να τα δουν όλα αυτά από κοντά, γιατί πιστεύω ότι θα ήταν πολύ υπερήφανοι για το έργο στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα συμβάλλοντας στην επίτευξή του. Είμαι πραγματικά βαθιά εντυπωσιασμένος από το μέγεθος και τη σημασία του έργου, αλλά και ευγωνώμων στους οικοδεσπότες μας σήμερα εδώ που μου επέτρεψαν να δω από κοντά μέρος των εργασιών».

Να σημειώσουμε πως οι πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018 ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.