Με πλήθος μέτρων και παρεμβάσεων που ξεκινούν από την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής, την είσοδο χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια μέχρι και τη μετεγκατάσταση ολόκληρων οικισμών, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Μενίδι, αλλά και σε άλλους τόπους, διαμονής των Ρομά.
Τα όσα συνέβησαν στο Μενίδι αλλά και το πρόσφατο περιστατικό στο Δροσερό Ξάνθης όπου αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να προβούν σε σύλληψη καθώς τους κατεδίωξαν κάτοικοι του οικισμού κάνουν ακόμη πιο επιτακτική τη λήψη μέτρων και σειράς παρεμβάσεων ώστε να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα του οικισμών γκέτο των Ρομά. Στα πλαίσια αυτά σειρά πρωτοβουλιών εξήγγειλαν πέντε υπουργοί μεταξύ των οποίων και ο υπουργός παιδείας που προανήγγειλε την είσοδο των παιδιών στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις
Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι:
— Στα σχολεία που φοιτούν Ρομά θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα σε 15 από 25.
— Θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου για τα παιδιά των Ρομά.
— Θα θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά σχολή γονέων.
— Αλλαγή στο νομικό καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών Ρομά που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις.
Από την πλευρά του ο Νίκος Τόσκας δεσμεύτηκε για ενίσχυση της αστυνόμευσης του Μενιδίου και άλλων περιοχών, με στόχο την πάταξη των φαινομένων της διακίνησης ναρκωτικών και οπλοκατοχής. Παράλληλα προανήγγειλε και αστυνομικές επιχειρήσεις «σε άλλες προβληματικές περιοχές» χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε όσον αφορά το ενδεχόμενο εισόδου νέων Ρομά στην αστυνομία ότι «πρέπει να εξετασεί και νομικά κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο αστυνομικό σώμα παιδιών Ρομά που έχουν τα κατάλληλα γραμματικά προσόντα προκειμένου να συμβάλουν στα θεματα τάξης της περιοχής που αυτοί ξέρουν.