Σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη για σχεδιασμό πρόληψης για την ευλογιά των προβάτων

Για το σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης ενδεχόμενων κρουσμάτων της ευλογιάς των προβάτων στον Έβρο, μετά από αυτό που εντοπίστηκε κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, συγκλήθηκε σχετική σύσκεψη με όλους του εμπλεκόμενους φορείς, στην Αλεξανδρούπολη, από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Το ζήτημα του προληπτικού εμβολιασμού του ζωϊκού κεφαλαίου προκάλεσε εντάσεις και είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Δουνάκη, ο οποίος ζήτησε εμβολιασμό σε ολόκληρη τη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορεί μόνο ο Έβρος να πληρώνει με αίμα το τίμημα της προστασίας όλων των άλλων περιοχών της Ε.Ε..Πρέπει να γίνει εμβολιασμός στη χώρα ώστε να είμαστε ισότιμοι όλοι οι κτηνοτρόφοι».

«Κλειδί» στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιζωοτίας χαρακτήρισε «την έγκαιρη διάγνωση και γρήγορη αντιμετώπιση» , ο προϊστάμενος της περιφερειακής διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την συνεργασία με τους κτηνοτρόφους. Σχετικά με τους εμβολιασμούς σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα που μπαίνει επί τάπητος σε περίπτωση που «ξεφύγει ο έλεγχος της κατάσταση σε περίπτωση «εισόδου» της ζωονόσου στη χώρα και πως αναμένονται σχετικές απαντήσεις από τα αρμόδια όργανα της Ε..Ε. αναφορικά με τα σκευάσματα που κυκλοφορούν και τα πιθανά αντίμετρα που θα ληφθούν σε περίπτωση που εφαρμοστεί εμβολιασμός .

«Δυστυχώς για ακόμη ένα καλοκαίρι η διασυνοριακότητα γίνεται απειλή, είμαστε θεατές στο ίδιο θρίλερ» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Πέτροβιτς, λέγοντας πώς η λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στη Ν. Ορεστιάδα, έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια και πως ήδη το αρμόδιο υπουργείο έχει ενημερωθεί για το ζήτημα του κρούσματος της ευλογιάς και του Κέντρου, «με πλειάδα εγγράφων» και υπήρξε και το αίτημα, εκπρόσωποι υπηρεσιών του υπουργείου να επισκεφθούν την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο κρούσμα ευλογιάς ταυτοποιήθηκε στις 17-04-17, σε κοπάδι , που βρίσκεται στην περιοχή Κουγιούν Τεπέ της Τουρκίας, 14 χιλιόμετρα σε ευθυγράμμιση από το Δέλτα του ποταμού Έβρου. Οι Τουρκικές αρχές το δήλωσαν, σχεδόν με δίμηνη καθυστέρηση, δηλαδή στη 01-06-17.