Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας σε μικρές επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, με δείγμα 300 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης παρουσιάστηκαν χθες στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με την έρευνα τo 59,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η κατάσταση της επιχείρησης τους το τελευταίο έτος επιδεινώθηκε.

Οι προβλέψεις σχετικά με τον κύκλο εργασιών καταδεικνύουν ότι το 46,2% των ερωτηθέντων αναμένει πως θα υπάρξει μείωση. Το 48,3% των ερωτηθέντων αναμένουν πως θα υπάρξει μείωση των παραγγελιών/της ζήτησης προϊόντων ή/και υπηρεσιών τους. Το 63,1% των συμμετεχόντων αναμένουν πως θα υπάρξει μείωση της ρευστότητας της επιχείρησης τους. Το 42,1% των ερωτηθέντων αναμένει μείωση των επενδύσεων στην επιχείρηση τους.

Σχετικά με τις αποδοχές των απασχολούμενων στην επιχείρησή τους το 44% απάντησαν ότι δεν τις μείωσαν, ενώ 15% απάντησαν ότι τις μείωσαν σε όλους τους απασχολούμενους. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο κάθετος οδικός άξονας 75 της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή-Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, δεν επέδρασε τόσο αρνητικά όσο αναμενόταν.