Εν μέσω αντιπαράθεσης βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της ορεινής περιοχής αφού υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και κτηνιατρική υπηρεσία ερίζουν για τον τρόπο αντιμετώπισης της βρουκέλωσης με μόνα θύματα τους ίδιους που βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να εξανεμίζεται. Μάλιστα οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός που εφαρμόζεται στη Δράμα με καλά αποτελέσματα.
Κάτι όμως που δεν βρίσκει σύμφωνη την κτηνιατρική υπηρεσία. Η αντιπαράθεση κτηνοτρόφων και κτηνιατρικής υπηρεσίας φέρνει στα όρια της απελπισίας τους ανθρώπους της Σταυρούπολης αφού όπως οι ίδιοι λένε η μέθοδος της εκρίζωσης της βρουκέλωσης που έχει επιλεγεί εδώ και χρόνια δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Μάλιστα στις αιτιάσεις περί προβλήματος στο κρέας των ζώων από τον εμβολιασμό οι κτηνοτρόφοι είναι κατηγορηματικοί
Κτηνοτρόφος χωρίς κοπάδι; Και όμως είναι δυνατόν όπως αποδεικνύει η περίπτωση του κυρίου Ζευκίδη του οποίου το ζωικό κεφάλαιο εκριζώθηκε λόγω της βρουκέλωσης. Η αλλαγή του νόμου για την καταβολή της αποζημίωσης το 2014 δυστυχώς είχε αρνητικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους
Η νόσος της βρουκέλωσης εμφανίζεται με ελάχιστα κρούσματα επί δεκαετίες γεγονός που δεν απασχολεί τους κτηνοτρόφους. Ωστόσο από το 2013 αυξάνονται κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου στην περιοχή και επιλέγεται η μέθοδος της εκρίζωσης, δηλαδή της σφαγής των ζώων ώστε να μην υπάρχει επέκταση της ασθένειας, μέθοδος που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Σταυρούπολης του κυρίου Ζεφκίδη εννέα φορές οδηγώντας τελικά στην καταστροφή σε αντίθεση με το Παρανέστι που επέλεξε τον εμβολιασμό.
Πάντως πραγματικά προκαλεί απορία η εμμονή της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ξάνθης να μην προχωρήσει σε εμβολιασμό των ζώων της Σταυρούπολης τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται στο Παρανέστι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.