Την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού τίμησε και ο σύλλογος ποντίων Ξάνθης

Ένας αιώνας σχεδόν συμπληρώνεται από την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, μια μαύρη επέτειος που τιμάται στις 19 Μαϊου από τους απανταχού Πόντιους. Το δικό του φόρο τιμής στους προγόνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πάτρια εδάφη την αποφράδα αυτή περίοδο, που οδήγησε στον ξεριζωμό, απέτισε και ο σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης.

Την Παρασκευή το απόγευμα με το τρισάγιο στο μνημείο του προσφυγικού ελληνισμού κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του συλλόγου Ποντίων για την επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος.

Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση». Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000. Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα.