Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Σας προκαλώ να πάμε μαζί στη Ξάνθη και να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους»

Μετωπική σύγκρουση το πρωί της Παρασκευής στη βουλή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη με αφορμή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά στην ΣΕΚΑΠ και τα πρόστιμα του λαθρεμπορίου που αφορούν στη διοίκηση Παππά λίγο πριν την πώληση της καπνοβιομηχανίας.

Σε μια σύγκρουση άνευ προηγουμένου μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη εξελίχθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για τα πρόστιμα του λαθρεμπορίου. Η ΝΔ ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία που την χαρακτήρισε φωτογραφική καταγγέλλοντας ότι αφορά συγκεκριμένο επιχειρηματία. Όπως προέκυψε από την συζήτηση αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η τροπολογία αφορά την ΣΕΚΑΠ ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη και πρόστιμο που είχε επιβληθεί το 2008 και με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 38 εκατομμύρια ευρώ.

Η συζήτηση ήταν έντονη και υπερέβη τη μιάμιση ώρα ενώ στη δευτερολογία του  ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ αλλά και στις διοικήσεις της ΝΔ ευθύνονται για τις παρατυπίες: «Σας προκαλώ να πάμε μαζί στη ΣΕΚΑΠ και να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους.  Τη ΣΕΚΑΠ και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεωκοπίας, την έχουν αυτοί που τη διοικούσαν επί των ημερών σας, ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι και σε ποιο πλαίσιο ανομίας λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι δεν αίρεται το ποινικό σκέλος και ούτε διαγράφεται κανένα πρόστιμο.

Στην κουβέντα παρενέβη ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος που ανέφερε ότι η τροπολογία αφορά και τη ΣΕΚΑΠ , η οποία ιδιωτικοποιήθηκε επί ημερών της ΝΔ και ότι θα έπρεπε να υποστηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές τότε της κυβέρνησης εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει την εταιρία προσθέτοντας ότι τα πρόστιμα δεν διαγράφονται αλλά παραμένουν.

Τελικά με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η επίμαχη τροπολογία και αφορά και στην ΣΕΚΑΠ  ενώ  καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.