Στο 4,2% καταγράφει το πλεόνασμα του 2016 η EUROSTAT

Και από την Γιοροστάτ μετά την ελληνική στατιστική υπηρεσία επιβεβαιώθηκε το πλεόνασμα μαμούθ του 2016 το οποίο δημιουργεί νέα δεδομένα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με εκφρασμένη μάλιστα και την παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου για λάθος εκτιμήσεις.

Στο 4,2% καταγράφεται το πλεόνασμα του 2016 σύμφωνα με την Γιούροστατ νούμερο που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Ένα πλεόνασμα μαμούθ που δίνει διαπραγματευτικό αέρα στην κυβέρνηση ενώ απομακρύνει τον κίνδυνο επιβολής μέτρων τόσο μέσα στο 2017 όσο και στο 2018.

Στο μεταξύ στην Αθήνα επέστρεψαν οι θεσμοί νε την ενέργεια και τις αποκρατικοποιήσει ς να μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων από την Τρίτη το απόγευμα ενώ κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14- 15 Μαΐου, προκειμένου, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.