Απλοποίηση διαδικασιών χορήγησης άδειας δόμησης για μουσουλμανικά τεμένη στη Θράκη

Νέα εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας απλοποιεί τις διαδικασίες χορήγησης άδειας για την ανέγερση τεμένους στην Θράκη απαλείφοντας έτσι μιαν απίστευτη γραφειοκρατία που ταλαιπωρούσε τη μειονότητα.

Στη Θράκη οι χώροι προσευχής και λατρείας της μειονότητας είναι κατά πλειοψηφία πολιτιστικά μνημεία άνω των 100 ετών, γεγονός που απαιτούσε την συνδιαλλαγή της μειονότητας με τέσσερα διαφορετικά υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή, ή η επισκευή. Ωστόσο νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας έρχεται να «θεραπεύσει» το πρόβλημα αφού απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης άδειας δόμησης στα μουσουλμανικά τεμένη της Θράκης καθώς κωδικοποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και «γλιτώνει» από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τη μοναδική αναγνωρισμένη, με διεθνή συνθήκη, θρησκευτική μειονότητα της χώρας.

«Αυτό δε σημαίνει ότι εξαιρείται η μειονότητα από τα γενικώς ισχύοντα, αλλά ρυθμίζονται σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες της περιοχής», όπως υπογραμμίζουν  αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. «Προτεραιότητα της ρύθμισης είναι η ασφάλεια των χώρων», συνεχίζουν. Ειδικότερα, η εγκύκλιος ρυθμίζει περιπτώσεις ανέγερσης και κατεδάφισης τεμένους, τεκέ, μεστζίτ, τζεμ/ τζεμεβί, καθώς και εγκρίσεις εργασιών ή επέκτασής τους. Μέχρι σήμερα η γραφειοκρατία σχετικά με την αδειοδότηση των λατρευτικών χώρων έχει συμβάλλει στο να μην διεκδικούν νόμιμες άδειες λειτουργίας τους πολλές θρησκευτικές κοινότητες. Χαρακτηριστικά, μόνο στην Αθήνα λειτουργούν παράνομα πάνω από 120 χώροι λατρείας. Πάντως, οι πρώτες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας χώρων λατρείας έχουν εγκριθεί ήδη από το 2014.