Νέοι βανδαλισμοί στο μνημείο των Εβραίων Ελλήνων στην Καβάλα

Σημαντικές φθορές στο μνημείο των Ελλήνων Εβραίων στην Καβάλα προκάλεσαν τα ξημερώματα άγνωστοι. Πρόκειται για το μνημείο που τοποθετήθηκε πριν από δύο χρόνια περίπου στο κέντρο της πόλης επί της οδού Ερυθρού Σταυρού και το οποίο είχε πέσει θύμα βανδαλισμού από αγνώστους και παλαιότερα.

Το ρατσιστικό τους μίσος ξέσπασαν τα ξημερώματα άγνωστοι στην Καβάλα οι οποίοι έσπασαν την μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων του μνημείου των Ελλήνων Εβραίων. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα νωρίς το πρωί επισκέφθηκε το χώρο του μνημείου και είδε από κοντά τις ζημιές που υπέστη εκφράζοντας τη λύπη και την αγανάκτησή της για το συμβάν. Επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιελ.

Στο μεταξύ σε δελτίο τύπου που εξεδόθη ο Δήμος Καβάλας καταδικάζει με τον πιο κατηγορητικό τρόπο το θλιβερό και αποτρόπαιο γεγονός βανδαλισμού του μνημείου των 1484 Καβαλιωτών Εβραίων που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα. Κάθε μνημείο που βανδαλίζεται, σημειώνει, ανοίγει μια νέα πληγή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Καβάλας, μιας κοινωνίας πάντα ανοιχτής, πάντα ανεκτικής που σεβάστηκε διαχρονικά πολιτισμούς και θρησκείες. Παράλληλα εκφράζει τη λύπη του γι’ αυτές τις ακραίες συμπεριφορές απ’ όπου κι αν προέρχονται που στοχεύουν στο να προσβάλουν όχι μόνο τη μνήμη ανθρώπων αλλά και την ιστορία της πόλης, πλήττοντας την εικόνα της Καβαλιώτικης κοινωνίας και των πολιτών της.

Ο Δήμος Καβάλας προβαίνει άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση του μνημείου ώστε να το παραδώσει και πάλι στην κοινωνία για να συνεχίσει να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των λαών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αλλά και θυμίζοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα. Τέλος, έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας και τις Αστυνομικές Αρχές για την εξεύρεση και την απόδοση ευθυνών σε όσους προέβησαν στο απαράδεκτο αυτό γεγονός.