Διάσταση απόψεων επιβλέποντος και υπεύθυνου επιτροπής παραλαβής για τις παιδικές χάρες

Το μείζον θέμα της έγκρισης του πρωτοκόλλου παραλαβής υλικών της σύμβασης για την «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικών χαρών Δήμου Ξάνθης» κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης με σοβαρές κατηγορίες από την αντιπολίτευση για την συμμόρφωση των μηχανημάτων με τις προδιαγραφές και τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται σε μια  συνεδρίαση πολύωρη και με πολλές εντάσεις. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις και χαρακτήρισαν την παραλαβή πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Δήμου παρά το μεγάλο κόστος, που υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Διάσταση απόψεων παρατηρήθηκε  μεταξύ του επιβλέποντος κυρίου Λάππα και του υπεύθυνου της Επιτροπής Παραλαβής κυρίου Παυλίδη,  κατά τις ερωτήσεις και, κυρίως, για το αν το όργανα που παρελήφθησαν από το Δήμο είχαν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές και αν αυτές ήταν ουσιώδεις – όπως ανέφερε ο κ. Λάππας που σημείωσε ότι ήταν άνω του 1%- ή επουσιώδεις, όπως υποστήριξε ο κ. Παυλίδης που θεώρησε ότι εκπληρώνουν τις σχετικές προδιαγραφές. Η διάσταση αυτή εντοπίζεται και στα σχετικά πρακτικά.

Ο Θανάσης Ξυνίδης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα ενώ ανέφερε – και επιβεβαιώθηκε από τους υπαλλήλους- ότι σύμφωνα με τα πρακτικά ελαστικά δάπεδα εμβαδού 340 τετραγωνικών μέτρων βεβαιώθηκαν ενώ ήταν αποθηκευμένα σε ιδιωτική μεταφορική εταιρία της πόλης και όχι στο έργο, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον υπάλληλο ενώ όπως τόνισε σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν και στα παιχνίδια που τοποθετήθηκαν.

Ακόμη σημείωσε, ότι ήδη δύο παιδικές χαρές λειτουργούν (άτυπα όπως ειπώθηκε από τους υπαλλήλους) άρα δοκιμάζει τα όρια της νομιμότητας, το γεγονός ότι εγκρίνονται το μήνα Μάρτιο από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον Θ. Ξυνίδη ο εν λόγω διαγωνισμός -τον οποίο χαρακτήρισε απίστευτο- είναι γεμάτος παρατυπίες. Μάλιστα όπως τόνισε, θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια προβληματική υλοποίηση του έργου με καθυστερήσεις και πολλά προβλήματα αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανένα τρόπο αυτή τη διάσταση και η παράταξή του δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, ψηφίζοντας αρνητικά. Ο Δημήτρης Μπένης από την πλευρά του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους κωδικούς που σύμφωνα με την πιστοποίηση δεν φαίνεται να υπάρχουν. «Επιχειρείται να γίνει γαργάρα» η απόκλιση από τους όρους, πέρα από πολλές άλλες παρατυπίες, είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Μπένης που ρώτησε αν οι παρατάξεις πρέπει να δεχτούν τις παρατηρήσεις της Επιτροπής του έργου ή τς επίβλεψης που είναι αρνητική. η συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος που σημείωσε ότι τις μητέρες και τα παιδιά που περιμένουν να χρησιμοποιήσουν τις παιδικές χαρές δεν τους ενδιαφέρει αν οι κάδοι ή τα φωτιστικά έχουν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές. Επίσης σημείωσε ότι αν κάτι δεν ήταν στην αποθήκη του Δήμου με βάση το σχετικό πρακτικό της επιτροπής, αυτό δεν θα παραληφθούν και δεν θα πληρωθούν, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τις παρατηρήσεις της επιτροπής. Το θέμα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία υπέρ ψήφισε η πλειοψηφία και κατά οι παρατάξεις Ξυνίδη, Μπένη, Καμαρίδη, Ανταμπούφη. Λευκό ψήφισαν οι Αλεξία Γκιρτζίκη, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης από την πλειοψηφία και η παράταξη Τσιακίρογλου.