Απαντήσεις για τη βρουκέλλωση στη Σταυρούπολη ζητά ο Γιάννης Τσιρώνης

C

Σαφείς διευκρινήσεις από την κτηνιατρική υπηρεσία Ξάνθης αναφορικά με τον τρόπο της θανάτωσης που επέλεξε για την περιοχή της Σταυρούπολης για την αντιμετώπιση της βρουκέλλωσης τη στιγμή που το Παρανέστι επιλέγει τον εμβολιασμό των ζώων ζητά με επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης μετά τις συσκέψεις που έγιναν και τη διάσταση απόψεων που διαπιστώνεται ανάμεσα στους κτηνοτρόφους αλλά και στους αρμόδιους φορείς.

Επιστολή για την αντιμετώπιση της Βρουκέλλωσης στη Σταυρούπολη Ξάνθης απέστειλε στην Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες, την οποία κοινοποιεί στους βουλευτές των Νομών Ξάνθης και Δράμας, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης. Αυτό που επισημαίνεται είναι ο προβληματισμός για την επάρκεια του προγράμματος αντιμετώπισης που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και η προστασία του ζωικού κεφαλαίου αφού ήδη έχουν θανατωθεί 500 από τα 3.000. Η επιστολή αποτελεί έμμεση προτροπή για τη βρουκέλλωση αλλά η τελική απόφαση ανήκει στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ξάνθης. Στην επιστολή του ο κύριος Τσιρώνης ζητά από τις υπηρεσίες να πληροφορηθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης και επισημαίνει το αίτημα για εμβολιασμό αντί εκρίζωσης της νόσου της βρουκέλλωσης,  των τοπικών κτηνοτρόφων. Στην επιστολή του μνημονεύει τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους κτηνοτρόφους, παρουσία του Σ. Γιαννακίδη,  τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι τα ζώα συναγελάζονται με αυτά του Παρανεστίου, όπου έχει ήδη γίνει εμβολιασμός ενώ υπενθυμίζει και το περιστατικό επίορκου υπαλλήλου κτηνιατρικής υπηρεσίας που κατηγορείται ότι εμφάνιζε ψευδή αποτελέσματα θετικών δειγμάτων σε ζώα ενώ τα ίδια ζώα σε ιδιωτικά εργαστήρια εμφάνιζαν αρνητικές εξετάσεις.

Τέλος ο κύριος Τσιρώνης επισημαίνει ότι για ελάχιστες ημέρες μέχρι να παρθούν οριστικές και τεκμηριωμένες αποφάσεις θα ήταν χρήσιμο η υπηρεσία να μην προβαίνει σε ενέργειες που προκαλούν αναταραχή στους παραγωγούς, εκτός από τις απόλυτα επιβεβλημένες από την νομοθεσία ζητώντας παράλληλα να ενημερώνεται άμεσα για την αναγκαιότητα αυτών των ενεργειών ώστε να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων.