Άμεση η αποκατάσταση του τεμένους  Βαγιαζήτ δήλωσε από το Διδυμότειχο η Λυδία Κονιόρδου

Χωρίς καθυστερήσεις θα προχωρήσει η αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ δήλωσε από το Διδυμοτείχο η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ενώ από την πυροσβεστική υπηρεσία αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο εμπρησμού στο ιστορικό κτίριο. Το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά στο Μεγάλο Τέμενος (Βαγιαζήτ) είδε από κοντά η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, που ταξίδεψε εκτάκτως στο Διδυμότειχο, συνοδευόμενη από την γενική γραμματέα του υπουργείου, Μαρία Βλαζάκη.

Η κα. Κονιόρδου ενημερώθηκε και για τις εργασίες απομάκρυνσης του κατεστραμμένου στεγάστρου, που ήδη ξεκίνησαν και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε 10 περίπου ημέρες. Η υπουργός επανέλαβε ότι η αποκατάσταση του μνημείου θα είναι πλήρης και θα γίνει χωρίς καθυστερήσεις, με χρηματοδοτήσεις που θα προέλθουν κυρίως από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020).  Σημειώνεται ότι μετά την απομάκρυνση του στεγάστρου, θα εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης σε υποστυλώματα και άλλα μέρη του εσωτερικού του Τεμένους και θα ακολουθήσει το έργο αποκατάστασης της στέγης, η οποία θα κατασκευαστεί από την αρχή και θα αποτελεί πιστό αντίγραφο του τμήματος που καταστράφηκε από τη φωτιά. «Παρότι είναι πολύ λυπηρό που χάσαμε το παλαιό υλικό, η διαδικασία της αντικατάστασης μπορεί, τελικά, να αποβεί και πιο γρήγορη, ακριβώς επειδή δεν θα υπάρχει η χρονοβόρα διαδικασία συντήρησης του παλαιού υλικού», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας η υπουργός Πολιτισμού.

Η κα. Κονιόρδου υπογράμμισε επίσης πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι διασώθηκαν οι μοναδικές τοιχογραφίες και επιγραφές του Τεμένους, ενώ διαβεβαίωσε ότι «το υπουργείο θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην υπάρξουν γραφειοκρατικές  καθυστερήσεις». Στο μεταξύ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο του εμπρησμού από την έρευνα που διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Διδυμοτείχου με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για τα αίτια της πυρκαγιάς στο Μεγάλο Τέμενος (Βαγιαζήτ) του Διδυμοτείχου. Πλέον, εξετάζονται αίτια που συνδέονται με τις εργασίες που εκτελούνταν στο εσωτερικό του Τεμένους. Το τελικό πόρισμα αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, και στη συνέχεια το σύνολο της δικογραφίας θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ο οποίος ήδη έχει ενημερωθεί για την έως τώρα πορεία της έρευνας.