Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ουδέποτε τέθηκε αίτημα προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θράκη από τούρκους αξιωματούχους

 

Ουδέποτε τέθηκε αίτημα προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θράκη από Τούρκους αξιωματούχους τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σταμάτη.

«Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα να γίνει προεκλογική συγκέντρωση Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να δημιουργούμε για τέτοια εθνικά ζητήματα, μικροκομματική αντιπαράθεση». Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη που καταλόγισε στη κυβέρνηση βαρύτατο ατόπημα. Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι αποδέχθηκε αίτημα Τούρκων αξιωματούχων για προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για παραποίηση των δηλώσεων του «από γνωστές μονταζιέρες μέσων ενημέρωσης» και τόνισε ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν μίλησε για πολιτικές συγκεντρώσεις, αλλά για επισκέψεις.

«Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει ενιαία θέση», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις, τόσο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά όσο και του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ουσιαστικά κινήθηκαν στην ίδια γραμμή.

Ακόμα, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι η στάση της στα εθνικά θέματα την οδηγεί να ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή, ενώ της καταλόγισε υποκρισία καθώς, όπως είπε, την περίοδο που ήταν κυβέρνηση Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να εμποδίσουμε την επικοινωνία Τούρκων αξιωματούχων με ομόθρησκους τους, όποτε το επιθυμούν», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος. Απαντώντας, σε άλλη σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι είναι ελάχιστος ο αριθμός αυτών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες της Τουρκίας και δεν είναι στη Θράκη, αλλά κατά 90% στην Αθήνα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να μείνουν έξω από την «πολιτική αρένα» τα ελληνοτουρκικά.

«Είναι προφανές ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης έχουμε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Έχουμε μουσουλμάνους ψηφοφόρους και οι περισσότεροι είναι ομογενείς που ήρθαν από Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο. Υπάρχουν 9.006 στην Αθήνα, 758 στη Θεσσαλονίκη, 264 στη Κομοτηνή και 456 στη Ρόδο» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Σταμάτης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου, ουσιαστικά λειτουργούν ως πρόσκληση για να πραγματοποιήσουν Τούρκοι αξιωματούχοι προεκλογικές συγκεντρώσεις στη χώρα μας, ενώ δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι.