Θ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αναμενόμενη η απόφαση για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου αφού έλλειπε ο συνδετικός κρίκος που είναι οι πολιτικοί

Οι ανταλλαγές του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου δεν είναι «σκάνδαλο», σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την μεγάλη υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται πριν από δύο χρόνια.

«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων να κηρύξει αθώους όλους τους κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Μια αναμενόμενη απόφαση σύμφωνα με τον κύριο Ξυνίδη αφού από την υπόθεση έλλειπε ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι οι πολιτικοί των οποίων το αδίκημα παραγράφηκε με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο και υιοθετώντας απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ανακοίνωσε, σήμερα, την ετυμηγορία του για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» που ανέδειξαν ως πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ και τον δεύτερο τη τάξει στην Μονή, μοναχό Αρσένιο. Εννιά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες, ανταλλαγές, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι «δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους» και ότι είναι αθώοι για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται «είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων».

Αυτή ήταν και η πρόταση που υπέβαλε στο δικαστήριο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας Έδρας Βασιλική Κρίνα, η οποία ζήτησε να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει για κανέναν δόλος στις πράξεις του. Η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι «οι δύο ιερωμένοι είχαν ακλόνητη πεποίθηση πως οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή» και δεν επηρέασαν κανέναν, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση «ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το θέμα».