«Η σαρία και ο μουφτής υπό αμφισβήτηση» το θέμα εκδήλωσης στην Αθήνα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε την Δευτέρα στην Αθήνα από το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου και το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτριου Τσάτσου με αντικείμενο ο Μουφτής, η Σαρία και οι δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή. Ένα θέμα ιδιαίτερα γνωστό στην περιοχή της Θράκης το οποίο συγκέντρωσε πλήθος ακροατών το οποίο αποτελούνταν από καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες και πολιτικά πρόσωπα.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και επίκαιρο για την περιοχή της Θράκης θέμα συζητήθηκε την Δευτέρα στην Αθήνα που αφορά στην Σαρία και τις δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή με εισηγητές τους Κώστα Γούναρη πρώην πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, τον Γιώργο Καλαντζή πρώην γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων, τον επίκουρο καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Γιάννη Κτιστάκη και τους βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Αχμέτ Ιλχάν ενώ τη συζήτηση διηύθυνε ο ομότιμος Καθηγητής Χρήστος Ροζάκης.

Να πούμε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που κάνει αποδεκτό τον ιερό ισλαμικό νόμο ενώ το σπουδαιότερο ζήτημα που επισημαίνουν οι νομικοί είναι ότι η εφαρμογή της Σαρία μεταφράζεται σε αποφάσεις που καταπατούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, σε βάρος των γυναικών και των ανηλίκων. Οι περισσότερες αμφισβητούμενες υποθέσεις που έχουν γίνει γνωστές κατά καιρούς αφορούν συνάψεις γάμου ανηλίκων δι’αντιπροσώπου χωρίς οι ανήλικοι να ρωτηθούν, την αδυναμία των μουσουλμάνων γυναικών να πάρουν διαζύγιο αν δεν συμφωνήσει ο άντρας τους, αλλά και κληρονομικά ζητήματα που επιλύονται σε βάρος γυναικών ή ανηλίκων. Επιπλέον, ακριβώς επειδή η Σαρία είναι ένα άγραφο εθιμικό δίκαιο, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους κανόνες της και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ή να αμυνθούν. Όλα επαφίονται στην αυθεντία του μουφτή και στην ερμηνεία που θα δώσει κάθε φορά στο Κοράνι, για το πώς πρέπει να επιλυθεί ένα ζήτημα μεταξύ μουσουλμάνων.