Εισήγηση βόμβα του Αρειού Πάγου για το βατοπέδι: Η λίμνη βιστωνίδα ανήκει στο δημόσιο

Εισήγηση – τορπίλη στον Αρειο Πάγο για τις θέσεις της Μονής Βατοπεδίου η οποία ακυρώνει τις ιερές ανταλλαγές δεχόμενη ότι ποτέ δεν απέκτησε κυριότητα στις επίμαχες εκτάσεις της Λίμνης ΒΙστωνίδα. Μια εξέλιξη που όπως σημειώνει ο κύριος Θανάσης Ξυνίδης δικαιώνει όλους όσους αντιτάχθηκαν τότε στις ιερές ανταλλαγές.

Άκυρη θεωρεί την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας με δύο σημαντικά ακίνητα του Δημοσίου, αρεοπαγιτική εισήγηση-βόμβα, αποκρούοντας τις απόψεις της Μονής Βατοπεδίου και δικαιώνοντας πλήρως το Δημόσιο στο ιδιοκτησιακό ζήτημα. η εισήγηση του αρεοπαγίτη Β. Πέππα υιοθετεί τις άγνωστες μέχρι τώρα αποφάσεις-κόλαφο, που μέσα από εκατοντάδες σελίδες, εξηγούν (όπως και το Εφετείο Θράκης) γιατί η Μονή ουδέποτε απέκτησε κυριότητα στη λίμνη ούτε επί Βυζαντινών αυτοκρατόρων, ούτε επί Τουρκοκρατίας, ούτε επί Βουλγαρικής κατοχής, μετά την οποία πέρασε “δικαιώματι πολέμου” στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η εισήγηση υιοθετεί την εφετειακή κρίση ότι αφού τα επίμαχα ακίνητα ανήκαν στο Δημόσιο, δεν μπορούσε να υπάρξει ανταλλαγή και είναι άκυρα τα σχετικά συμβόλαια, από τα οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο. Κατά τις εφετειακές αποφάσεις, για την όλη κατάσταση υπάρχει μάλιστα συνευθύνη εκπροσώπων της Μονής, αλλά και πολιτικών και υπηρεσιακών οργάνων του Δημοσίου σε ποσοστό συνυπαιτιότητας 50% .