Διάσταση ΝΟΔΕ – Αλέξανδρου Κοντού για το θέμα της φέτας

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΝΟΔΕ και Αλέξανδρου Κοντού φέρνει η ψήφιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του δικαιώματος του Καναδά να παράγει φέτα αφού ο πρόεδρος της Τοπικής οργάνωσης προασπίζεται τους ευρωβουλευτές του κόμματός τους με τις ψήφους των οποίων έτυχε η έγκριση σε αντίθεση με τον κύριο Κοντό ο οποίος μιλάει για μεγάλο πλήγμα στην κτηνοτροφία.

Τις αντιδράσεις προσπαθεί να διασκεδάσει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης αναφορικά με την ψήφιση από πλευράς των ευρωβουλευτών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του δικαιώματος του Καναδά να παράγει φέτα κάτι που όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι δίνει καίριο πλήγμα στο ελληνικό προϊόν και στον κλάδο

Ωστόσο αντίθετη θέση εκφράζει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας Αλέξανδρος Κοντός ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία επιφέρει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA), η οποία μεταξύ άλλων δίνει στον Καναδά τη δυνατότητα για παραγωγή και διάθεση τυριών με την ονομασία «φέτα», ακόμα και αν προέρχονται από αγελαδινό γάλα! Η φέτα αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό παραδοσιακό κτηνοτροφικό προϊόν, ένα ισχυρό brand name για την ελληνική κτηνοτροφία (ιδιαίτερα για την αιγοπροβατοτροφία) και τυγχάνει σήμερα σημαντικής αποδοχής στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι για την αναγνώριση της ως Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) δόθηκε κατά το παρελθόν «μάχη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πολλά κράτη – μέλη προέβαλαν ισχυρές αντιδράσεις. Δυστυχώς, από την πρόσφατη συμφωνία (CETA) δεν εξαιρέθηκε αυτό το ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία ζήτημα, όπως εξαιρέθηκαν και με αυτό τον τρόπο προστατεύθηκαν τα επώνυμα τυριά των άλλων χωρών της Ε.Ε.. Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύουμε πλέον να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων εφόσον τα 28 Κοινοβούλια των μελών της Ε.Ε. την υπερψηφίσουν. Έπειτα από αυτή την αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη, είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν στο μέλλον δυσμενείς συνθήκες για την εμπορική αξία, την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνή εμπορική ταυτότητα του αναγνωρισμένου παγκοσμίως κτηνοτροφικού προϊόντος της Ελλάδος, αλλά και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων που φέρουν την ένδειξη Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης  ή Π.Ο.Π. καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κύριος Κοντός.