«Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» αποτιμά η κυβέρνηση μετά το EUROGROUP

x-default

Με αισιόδοξη οπτική και με την εκτίμηση ότι η χθεσινή απόφαση των Βρυξελλών ήταν πολύ θετική και ενισχυτική της ελληνικής μάχης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προσέρχεται το Μέγαρο Μαξίμου στην «επόμενη μέρα» της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. Τα βήματα είναι πλέον προκαθορισμένα, αν και αναμένονται σκληρές μάχες για την αποφυγή των κινδύνων με την επιστροφή την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα των κλιμακίων των θεσμών. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για το κλείδωμα της αξιολόγησης εντός Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και τον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση δίνει έμφαση στο ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρξει ένα ευρώ ελάφρυνσης.

Eνα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την οριστική συμφωνία για το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα βρίσκεται από χθες η Ελλάδα, μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο όρος που κατάφερε να προσθέσει η ομάδα του Ελληνα υπουργού Οικονομικών στη διαπραγμάτευση είναι αυτό που συμπυκνώθηκε στο «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα», που σημαίνει ότι η θεσμοθέτηση των όποιων μέτρων θα έχει ως προϋπόθεση -σε περίπτωση υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας- την ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μέτρων ανάπτυξης, ώστε το δημοσιονομικό ισοζύγιο να είναι απολύτως ουδέτερο. Η κυβέρνηση φέρεται να προσέρχεται στις συζητήσεις επιδιώκοντας να μην υποχωρήσει το αφορολόγητο κάτω από τα 7.000 ευρώ, ενώ για τις συντάξεις σενάρια κάνουν λόγο για κλιμακωτές μειώσεις στην προσωπική διαφορά, πάνω από τα επίπεδα των 1.300-1.400 ευρώ μεικτά. Το πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας «κλείδωσε» σε μεγάλο βαθμό χθες και αυτό που θα εξεταστεί με την επιστροφή της τρόικας είναι οι αριθμοί. Δηλαδή το εύρος των νέων μέτρων αλλά και το ύψος των αντιμέτρων που θα έρθουν να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις οι οποίες θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 για τους φορολογουμένους. Στα αντίμετρα που εξετάζονται είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ καθώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Πυρά ομαδόν από την αντιπολίτευση για τη διαφαινόμενη συμφωνία

Διαφορετικά ωστόσο αποτιμούν το χθεσινό Γιούρογκρουπ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία επιτίθενται στην Κυβέρνηση κάνοντας λόγο για άτακτη υποχώρηση και επιβάρυνση του ελληνικού λαού ο οποίος εμπαίζεται. Στο μεταξύ αύριο, στις δύο το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, λίγες μόλις ώρες μετά από την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για όσα συμφωνήθηκαν στο χθεσινό Eurogroup, αλλά και για τα μέτρα που θα συζητηθούν μόλις επανέλθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα.