Δικαίωμα στην ονομασία «φέτα» αποκτά ο Καναδάς με τις ψήφους των ευρωβουλευτών Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και Ποταμίου

Ορατές είναι ήδη οι επιπτώσεις από την απόφαση του ευρωκοινοβουλία για τη χρήση του όρου φέτα και από τον Καναδά, μια απόφαση που πέρασε με τις ψήφους και των ευρωβουλευτών Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού σε αντίθεση με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν κατά της συμφωνίας CETA που ανοίγει την κερκόπορτα.

Νέα πλήγμα στη διεθνή “μάχη της φέτας” δέχτηκε η Ελλάδα από την Κομισιόν με τις θετικές ψήφους μάλιστα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και τις αρνητικές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Κατά την πρώτη μετά τις θερινές διακοπές εβδομαδιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφασίστηκε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά η ΕΕ δεν θα επιμείνει στην απαίτηση να μην επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων με γνωστές ονομασίες προέλευσης, όπως η φέτα από Καναδούς παραγωγούς. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Ουάσινγκτον για ανάλογη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Έτσι οι Καναδοί κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παράγουν τυρί με την ονομασία “φέτα”, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, το οποίο, μετά την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Η μόνη παραχώρηση που έγινε στην επίσημη διαπραγματευτική θέση της Κομισιόν είναι ότι το προϊόν δεν θα ονομάζεται “ελληνική φέτα” και άρα θα προστατευθεί εμμέσως η ονομασία προέλευσης. Κάτι που όμως δεν αποτελεί ουδεμία εγγύηση για τον πόλεμο στα ράφια των καναδικών και αμερικανικών σουπερμάρκετ.