Δικαιώθηκαν στον Άρειο πάγο οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΞ

Απόφαση σταθμός για τους εργαζόμενους είναι αυτή που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος ο οποίος δικαίωσε τους εργαζομένους στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ξάνθης, καθώς «πάγωσε» την περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους. Ωστόσο η επίμαχη απόφαση καταλαμβάνει και όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στον Άρειο Πάγο έφτασε η υπόθεση εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης-αποχέτευσης Ξάνθης οι οποίοι είχαν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους κατά 25% τον Νοέμβριο του 2011 αλλά και εκ νέου περικοπή μέχρι και 25% των αποδοχών που ελάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2012. Ο Αρειος Πάγος ακολουθώντας την γραμμή που χάραξε η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι περικοπές πέραν του 25% των αποδοχών δεν είναι νόμιμες με το σκεπτικό ότι η ευχέρεια του νομοθέτη να θεσπίζει αναδρομικά περικοπές έχει όρια τα οποία ελέγχονται από τα δικαστήρια και αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ξάνθης είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν δικαιωθεί από το Εφετείο πριν την ψήφιση του νόμου 4354/2015 που προέβλεπε αναδρομική περικοπή των αποδοχών τους.

Ωστόσο ο κύριος Σδρέβανος τόνισε πως τα χρήματα που πρέπει να δοθούν έχουν προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς των 2016 και 2017, καθώς υπήρχε πρόνοια για την περίπτωση τέτοιων αποφάσεων ενώ όπως είπε, το ποσό θα καταβληθεί σε δόσεις και όχι εφάπαξ. Από την πλευρά του ο συνήγορος των εργαζομένων σχολιάζοντας την απόφαση κάνει λόγο για μια σημαντική νίκη που ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας. Σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 1540 ευρώ μεικτά για περίπου 100 εργαζόμενους με βάση τα στοιχεία της εταιρείας για το 2016.