Ευθύνη της αστυνομίας και την κτηνιατρικής υπηρεσίας οι έλεγχοι για τις υποχρεώσεις ιδιοκτήτων ζώων

Ανταπόκριση φαίνεται πως υπάρχει στην πρόσκληση του δήμου για δήλωση των δεσποζόμενων ζώων αν και υπάρχουν αρκετοί που δυστυχώς ακόμη δεν προσήλθαν αν και η υποχρέωση αυτή πηγάζει εκ του νόμου.

Πρόσκληση για την δήλωση των δεσποζόμενων ζώων απηύθυνε πριν λίγο καιρό ο δήμος Ξάνθης προκειμένου να αμβλυνθεί όσο είναι δυνατόν το θέμα των αδέσποτων η οποία φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση στους δημότες. Μάλιστα όπως δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οι ενέργειες της υπηρεσίας δεν εξαντλούνται μόνο στην πρόσκληση για δήλωση των δεσποζόμενων αλλά γίνεται σειρά δράσεων ώστε το πρόβλημα να μπορέσει να αντιμετωπισθεί όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν.

Βέβαια το ζητούμενο είναι ποιος είναι ο αρμόδιος να ελέγξει εάν οι ιδιοκτήτες ζώων πραγματικά είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους έναντι του νόμου και αν φυσικά γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Γεγονός είναι πάντως πως αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί  κάναν την δουλειά τους και εάν οι ιδιοκτήτες ζώων είχαν συνείδηση των υποχρεώσεών τους τότε και τα ζώα δεν θα ταλαιπωρούνταν και οι πόλεις δεν θα αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα.