Τέρμα οι οφειλές του δημόσιου στην ΔΕΗ

Ανάσα ρευστότητας δίνει στη ΔΕΗ η πρόθεση της κυβέρνησης να προπληρώσει το Δημόσιο την κατανάλωση ρεύματος ολόκληρου του έτους και να ενταχθεί στο εκπτωτικό πρόγραμμα της επιχείρησης με όφελος 6%. Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο θα είναι ο πρώτος μεγάλος πελάτης που θα ενταχθεί στο ευνοϊκό πρόγραμμα προπληρωμής, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα η ΔΕΗ.

Κι όμως το Δημόσιο από φέτος δεν θα χρωστά λογαριασμούς ρεύματος στη ΔΕΗ, ενώ ήδη έχει ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 99 εκατ. ευρώ έχοντας καταβάλει ποσά μέχρι το τέλος του 2016 της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, ο στενός δημόσιος τομέας μπαίνει στο ευνοϊκό πρόγραμμα της εταιρείας που αφορά την παροχή διπλής έκπτωσης στην τιμή της κιλοβατώρας σε όσους πελάτες προπληρώνουν όλο το ρεύμα (μείωση 6%) που θα καταναλώσουν εντός του 2017 και ταυτόχρονα καταβάλλουν εντός προθεσμίας (μείωση 15%) τους λογαριασμούς. Έτσι, εκτός του ότι δεν θα υπάρχουν πια ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, και ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει ετησίως όφελος της τάξης των 10-12 εκατ. ευρώ.