Το πρωτοδικείο απέρριψε τα προσωρινά μέτρα κατά του εκπαιδευτικού Χοτσικα Νιχατ

Στην θέση του επιστρέφει σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης ο εκπαιδευτικός του Ιδιωτικού Μειονοτικού Γυμνασίου Ξάνθης αφού το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση για  προσωρινά μέτρα που κατέθεσε η ιδιοκτήτρια του εκπαιδευτηρίου λόγω των πολιτικών του απόψεων.

Με απόφασή του το Πρωτοδικείο Ξάνθης απέρριψε την αίτηση προσωρινής διαταγής του Ιδιωτικου Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης που ζητούσε να μην γίνει δεκτός στο σχολείο ο εκπαιδευτικός Χότσικα Νιχάτ, η σύμβαση του οποίου είχε καταγγελθεί λόγω των «φιλογκιουλενικών» απόψεων, που φέρεται να έχει, σύμφωνα με το Σχολείο. Τον εκπαιδευτικό εκπροσώπησε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης ο δικηγόρος Δημήτρης Σαλτούρος.

Στην αίτηση του σχολείου αιτιολογείται ευθέως ότι αποφάσισε την καταγγελία της σύμβασής του επειδή θεωρεί ότι είναι «οπαδός  τρομοκρατικής οργάνωσης « όπως τη χαρακτηρίζει το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φεϊτουλάχ Γκιουλέν.  Κατά την άποψη του κυρίου Σαλτούρου πάντως η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι προϊόν πλάνης με καταλυτικό ρόλο τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα.

Υπέρ της διατήρησης του εκπαιδευτικού στα καθήκοντά του έχει αποφασίσει το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και το αντίστοιχο περιφερειακό όργανο στην Ξάνθη, ενώ με την αίτησή του το σχολείο ζήτησε να μην εφαρμοστεί προσωρινά η απόφαση, που είναι δεσμευτική. Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, που προσδιόρισε για την 1-2-17 τη συζήτηση της κύριας υπόθεσης, το σχολείο είναι υποχρεωμένο να δεχτεί τον εκπαιδευτικό στην τάξη.