Τίτλοι τέλους για το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ξάνθη

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η πώληση των μη παραγωγικών ακινήτων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης συμπεριλαμβανομένου  του εργοστάσιου της και  του μηχανολογικού του εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 691 στρεμμάτων περίπου στην περιοχή Πετροχωρίου, όπου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 51,2 στρεμμάτων.

Οκτώ ακίνητα μεταξύ των οποίων και το ζαχαρουργείο της Ξάνθης βγαίνουν στο σφυρί από την Ελληνική βιομηχανία ζαχάρεως βάζοντας τέλος σε μια ολόκληρη εποχή αλλά και στην ελπίδα επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων ως συσκευαστήριο.

Στο μεταξύ κρίσιμη είναι η τελευταία εβδομάδα του χρόνου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η διοίκηση έχει δεσμευθεί ότι οι αγρότες θα εισπράξουν μέχρι την Παρασκευή έναντι των οφειλομένων για την παραγωγή ζαχαρότευτλων του 2016. Κάτι που επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της εταιρίας Χρήστος Ρώσσιος, ο οποίος την Τετάρτη θα είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το ποσοστό της πληρωμής έναντι των οφειλών.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι σημαντικό διότι οι αγρότες που είχαν συνηθίσει να εισπράττουν μέσα σε λίγους μήνες το αντίτιμο της παραγωγής τους αναγκάστηκαν να περιμένουν ένα χρόνο για να εξοφληθούν μόλις πριν από λίγες ημέρες τα οφειλόμενα για τη σοδειά του 2015 και γι’ αυτό απείλησαν με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αυτή η οικονομική δυστοκία οδήγησε πολλούς τευτλοπαραγωγούς να μη σπείρουν για το 2016 προκαλώντας ανισορροπία στην παραγωγική διαδικασία της ΕΒΖ, κάτι που η διοίκηση της εταιρίας επιθυμεί να αποκαταστήσει.

Σε σημαντικό βαθμό αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό όριο των πληρωμών της παραγωγής του 2016. Με δεδομένο ότι οι σχετικές αποφάσεις των τευτλοπαραγωγών για τη σπορά λαμβάνονται τους δύο – τρεις πρώτους μήνες του χρόνου οι παραγωγοί ζητούν την πολύ γρήγορη εξόφλησή τους, ώστε να εκτιμήσουν θετικά τις προτάσεις της εταιρίας.