Οι βουλευτές πρέπει να εκλέγονται από το λαό

Η απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας για προσφυγή στις κάλπες και η εκλογολογία που βρίσκεται στο επίκεντρο αναδεικνύουν και ένα άλλο, πέρα των ήδη δεδομένων, ζήτημα. Αυτό του τρόπου με τον οποία θα γίνουν, δηλαδή αν οι βουλευτές εκλεγούν με σταυρό ή λίστα κάτι βέβαια που αφορά κυρίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τους βουλευτές πρέπει να τους εκλέγουν οι τοπικές κοινωνίες και όχι να διορίζονται από τα κεντρικά του κόμματος τονίζει ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης στη συζήτηση που ανοίγει για τον τρόπο ανάδειξής τους σε περίπτωση που στηθούν πρόωρα κάλπες. Υπέρ της εκλογής με σταυρό τίθεται και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης αφού οι εκπρόσωποι του λαού πρέπει να αναδεικνύονται από τον ίδιο.

Πάντως αν οι εκλογές γίνουν τελικά θα είναι με λίστα, και αυτό  δημιουργεί προβλήματα στην πλευρά της ΝΔ και στις τοπικές οργανώσεις καθώς λειτουργεί εντελώς αντίστροφα από το ΣΥΡΙΖΑ. Αν πχ στην Ξάνθη είχαμε εκλογές με λίστα, αυτοί που θα τρέξουν για το κόμμα τους είναι αυτοί που έτρεξαν και στις προηγούμενες εκλογές. Αν όμως έχουμε λίστα στη ΝΔ -με πολύ μεγαλύτερη στελεχειακή βάση σε σχέση με το κυβερνών κόμμα-  αυτοί που δεν θα βρίσκονται στην πρώτη θέση, στην καλύτερη περίπτωση θα κάτσουν στο σπίτι τους αν δεν «σπρώξουν» ψήφους σε άλλους χώρους, όπως έγινε και το Σεπτέμβρη του 2015.