Κυβερνητική απόφαση οι « ιερές» ανταλλαγές

Μπορεί η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου για τους περισσότερους να ξεχάστηκε ωστόσο το θέμα συνεχίζεται στην δικαιοσύνη χωρίς βέβαια το κατηγορητήριο να αφορά σε πολιτικούς παρά μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες και τους μοναχούς αφού οι εμπλεκόμενοι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή έμειναν εκτός λόγω του νόμου περί ευθύνης των υπουργών.

Μπορεί η δίκη για τις ιερές ανταλλαγές να περνά πλέον στα ψιλά ωστόσο τα συμπεράσματα που βγαίνουν επιβεβαιώνουν τις τότε αντιδράσεις κατά των υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή ενώ οι ίδιοι οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος είπαν απολογούμενοι 8 χρόνια μετά πως ήταν κυβερνητική απόφαση οι ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων με άλλα ακίνητα του δημοσίου

Να σημειώσουμε πως ο ηγούμενος Εφραίμ είπε στην απολογία του πως στο πλαίσιο της υπόθεσης της λίμνης, θέμα «που ήταν επί τεσσάρων κυβερνήσεων, δύο επί ΠΑΣΟΚ και δύο επί ΝΔ», είδε τους τότε υπουργούς, Απόστολο Φωτιάδη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο, επί ΝΔ. Μάλιστα όπως πρόσθεσε Ο κ. Μπασιάκος ήταν ρητός και κατηγορηματικός πως η ανταλλαγή  ήταν κυβερνητική απόφαση.

Συγκατηγορούμενοι των δύο αγιορειτών στην υπόθεση, μεταξύ άλλων, είναι η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης, Σταματούλα Μαντέλη, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.