Μπουζουκλερί στους θεσμούς της Ξάνθης και συγκρίσεις στα οικονομικά

Είδαμε μεγάλη συζήτηση στο facebook και προβληματισμό για το πρόγραμμα στις Γιορτές Παλιάς Πόλης και τον πολύ λαϊκό χαρακτήρα του. Η κρίση βέβαια είναι υποκειμενική αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι απαιτήσεις που πρέπει κανείς να έχει κανείς πρέπει να είναι συνάρτηση αυτών που αποφασίζουν. Αν αυτός που αποφαίζει είναι κοντά στο Βλαχομπαρόκ, κάπου εκεί θα κατευθύνονται και ο θεσμός.

Αλλά έχουν ευθύνη και αυτοί που θα έπρεπε, ως λαϊκή βάση, να κρατάνε τους θεσμούς στα χέρια τους. Επίσης δεν μάθαμε ποτέ γιατί ονόματα από μπουζουκλερί όπως οι Τσαλίκης και Σαμπάνης εμφανίστηκαν με ποσά 7, 8 ή 9 χιλιάδων ευρώ σε εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού αλλά εισπράττουν υποπολλαπλάσια χρήματα για εμφανίσεις σε κέντρα. Όχι μακριά αλλά στην Ξάνθη και ο Δήμος δεν μπορεί να συναγωνίζεται με τα κέντρα διασκέδασης σε δεκαπλάσιες τιμές, κάτι το οποίο μπορεί να μας διαλευκάνει η Εφορία της Ξάνθης, όπου κατατίθενται τα συμφωνητικά των καλλιτεχνών (!)

Αν λοιπόν κάποιοι παραπονιούνται ότι οι πολιτιστικοί θεσμοί του Δήμου ρέπουν προς κέντρα διασκέδασης είναι γιατί αυτή είναι η αισθητική που κουβαλούν και επιχειρούν να επιβάλλουν στην πόλη αυτοί που έχουν επιλεγεί να αποφασίζουν και γιατί κάποιοι άλλοι δεν αντιδρούν. Και είναι και μια δημοκρατική διαδικασία, ας μην το ξεχνάμε, να αποφασίζουν οι αιρετοί, ακόμη και αν είναι αισθητικής και νοοτροπίας “φλωρινοκλαρινιώτη” απευθείας από τα 80s.  Άλλωστε αν αυτή η πόλη περίμενε από τους “ταγούς” της να δώσουν αισθητική και νοοτροπία, θα ήταν σήμερα ένα θλιβερό χωριουδάκι.