Τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο

Αποφασίσαμε να καταγράψουμε  τις σκέψεις, τις απορίες και τις ανησυχίες πολλών πολιτών που ρωτούν συνεχώς για τις  νόμιμες και νομότυπες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την κάλυψη και συγκάλυψη των εκάστοτε παιχνιδιών που παίζονταν και παίζονται ακόμη εις βάρος των υγειών μελών αυτής της κοινωνίας από τους παλιούς και έμπειρους του είδους, που προσπαθούν να  πείσουν τους πολίτες της πόλης μας ότι είναι δίκαιοι, νόμιμοι και ηθικοί. Ας παίξουμε λίγο με τις λέξεις. Γιατί αυτοί παίζουν τόσα χρόνια με την νοημοσύνη μας οπότε ας μας επιτρέψουν να παίξουμε κι εμείς με τις λέξεις και γενικότερα με τις έννοιες που πιπιλίζουν κάθε φορά που θέλουν να προστατέψουν τα συμφέροντα και την περιουσία – εξουσία τους.

Όσον αφορά στο τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο νομίζω ότι υπάρχει νομικά και αντικειμενικά σημαντικός διαχωρισμός εννοιών, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Διότι η νομιμότητα δεν έχει να ανησυχεί από οποιαδήποτε διευκρίνηση ή διερεύνηση.

Το νόμιμο όμως είναι πάντα και ηθικό; Ή το ηθικό είναι πάντα και νόμιμο; Θα μου πείτε το ηθικό είναι υποκειμενικό ενώ το νόμιμο πρέπει να είναι και είναι αντικειμενικό και χειροπιαστό. Άρα θεωρείται νόμιμο το να κατηγορείς όποιον σε ενοχλεί και νόμιμα να δημιουργείς συνεχώς εντυπώσεις εις βάρος του. Νόμιμο είναι ακόμη ακόμη και το να λειτουργείς πάντα εκ του ασφαλούς με χρήματα που δεν τα δικαιούσαι και μπορείς χωρίς καμία ντροπή να κρίνεις και να επικρίνεις. Νόμιμο επίσης είναι να λειτουργείς με τις ρίζες που έμπηξαν κάποιοι άλλοι βαθιά στο χώμα και τώρα έχουν τέτοια δυναμική και τέτοιο βάθος που θέλει τεράστιες δυνάμεις για να τις ξεριζώσεις.   Αυτό θα το ονομάσω νόμιμη και βολική παλαιότητα.

Οπότε μη φωνάζετε όταν σας αδικούν γιατί και η αδικία στην πόλη που ζούμε είναι νόμιμη.  Γιατί οι νόμιμοι υβριστές αυτού του τόπου θα βρουν ένα τρόπο για να χαρακτηρίσουν τον τόνο της φωνής σας ως παράνομο. Για αυτό δε που φωνάζετε και διαμαρτύρεστε που είναι καθ’ όλα νόμιμο, θα βρουν έναν τρόπο για να το υποβιβάσουν τόσο ώστε να θεωρηθεί ανάξιο λόγου και άνευ σημασίας. Όταν μάλιστα χρειαστεί  να υπερασπιστούν την εξουσία και  τα συμφέροντά τους νομιμοποιούν τα πάντα και  μετρούν  την λογική και την ηθική με οικονομικούς δείκτες. Θέλετε να το γενικεύσω περισσότερο; Όλα τα δεινά που αντιμετωπίζουμε είναι νόμιμα. Νόμιμη φτώχεια, νόμιμος αυταρχισμός, νόμιμη εκμετάλλευση, νόμιμη εκπόρνευση ιδεών και δικαιωμάτων. Ακόμη και οι συμπαιγνίες μερικές φορές μπορεί να χαρακτηριστούν ύποπτες αλλά μπορεί να είναι καθ’ όλα νόμιμες.

Οπότε μην ζητάτε να πάρετε αυτά που με νόμιμες διαδικασίες σας πήραν παράνομα. Όσο για τα μαθήματα νομιμότητας και ηθικής από τους μεγάλους και τρανούς παντοκράτορες, ας τα κάνουν σε αυτούς που θα πιάσουν τόπο και όχι σε αυτούς που τους έχουν πάρει χαμπάρι.