Σία Αναγνωστοπούλου: Το ΔΠΘ η βαριά βιομηχανία της Θράκης, οι φοιτητές ο πλούτος της.

Συνέντευξη Τύπου, συνοδευόμενη από τον Πρύτανη του ΔΠΘ Αθανάσιο Καραμπίνη, παραχώρησε το πρωί της Κυριακής η Αν. Υπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Σία Αναγνωστοπούλου

Α. Καραμπίνης: Βρήκαμε μια σύμμαχο και φίλη στο πρόσωπο της Υπουργού

Καλωσορίζοντας την Υπουργό ο Πρύτανης σημείωσε: «Είχαμε τη χαρά και την τιμή για τρεις μέρες να έχουμε μια επίσημη επίσκεψη από την Αν. Υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου στο Πανεπιστήμιο μας και να ανταλλάξουμε απόψεις για το ΔΠΘ και την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και να γνωρίσει η Υπουργός το Πανεπιστήμιο ακόμη καλύτερα παρότι υπήρξε, πριν την ενασχόληση με την πολιτική, μια πολύ τακτική επισκέπτρια και φίλη του ΔΠΘ. Αυτή τη φορά όμως εκθέσαμε καλύτερα τα σκέψεις και τα οράματά μας και διαπιστώσαμε ότι βρήκαμε μια σύμμαχο και φίλη στο πρόσωπο της Υπουργού καθώς στα περισσότερα θέματα που συζητήσαμε, δώσαμε και προοπτική και λύσεις» είπε ο Πρύτανης και ευχαρίστησε την Υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου για το γεγονός ότι νιώθει και αγαπά το Πανεπιστήμιο όπως οι Θρακιώτες.

Σία Αναγνωστοπούλου: Το ΔΠΘ η βαριά βιομηχανία της Θράκης

Η Υπουργός σημείωσε εισαγωγικά: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Κομοτηνή και τη Θράκη και είχαν την ευκαιρία να δω με “άλλα μάτια” και να δω το Πανεπιστήμιο από τη θέση της Υπουργού. Χθες εγκαινιάσαμε το νέο κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη, ένα πραγματικό στολίδι όχι μόνο για το ΔΠΘ αλλά και για όλη την τοπική κοινωνία. Διαπιστώνουμε ότι παρά την οικονομική κρίση και τις μειώσεις που έχουν υποστεί τα Πανεπιστήμια,  καταφέρνουν να φτιάχνουν πράγματα και να διατηρούν το επίπεδο που είχαν» Στόχος και του Υπουργείου είναι να διατηρηθεί το επίπεδο των ανώτατων ιδρυμάτων και να ενισχυθεί περαιτέρω, σύμφωνα με την Υπουργό

«Για την κυβέρνηση και για μας στο Υπουργείο κρίσιμο είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της Παιδείας ώστε η πολιτεία να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες» σημείωσε και επεσήμανε την ανάγκη να ξεχωρίσουν οι Έλληνες πολίτες πως Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία δεν σημαίνει «τζάμπα» Παιδεία, δηλαδή «όχι κατασπατάληση δημόσιου χρήματος αλλά σεβασμός του δημόσιου χρήματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Το Δημοκρίτειο είναι και μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο η βαριά βιομηχανία αυτού του τόπου. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός τα Πανεπιστήμια θα είναι οι πολιορκητικοί κριοί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» είπε και σημείωσε ότι αυτές οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες στο Δημοκρίτειο και τη Θράκη μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση» Παράλληλα η Σία Αναγνωστοπούλου συμπλήρωσε ότι είναι χαρά της να διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλές φοιτητικές εστίες και εξαιρετικές υποδομές στο ΔΠΘ, που καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών σε μια εποχή που η μέση ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των σπουδών ενώ είναι ανάγκη να παραμένουν οι φοιτητές στα περιφερειακά πανεπιστήμια . Όπως ανέφερε είναι βασικός στόχος να δοθεί βάρος στη φοιτητική μέριμνα και κατέληξε: «Οι φοιτητές που βλέπουμε έξω στα καφέ της Κομοτηνής και της Ξάνθης είναι πλούτος και πρέπει να στηριχθούν για να συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτές τις εικόνες»

Γενικότερα, ανέφερε ότι στους μήνες που είναι στο Υπουργείο διαπιστώνει ότι στα χρόνια της ευμάρειας δεν έγιναν οι υποδομές που έπρεπε να γίνουν και τώρα «προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί», σημείωσε περιγράφοντας την κατάσταση λέγοντας ότι στα χρόνια της μεγάλης κρίσης αυτά που πλήττονται πρώτα είναι η Υγεία και η Παιδεία . Το Υπουργείο είναι σε συνεργασία με άλλους φορείς για να μειώνονται λειτουργικές δαπάνες των Πανεπιστημίων ή να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των φοιτητών» σύμφωνα με την Υπουργό.

Όχι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων

Σε ότι αφορά στις αλληλεπικαλύψεις μεταξύ τμημάτων και την ανάγκη ανασυγκρότησης του «χάρτη» των πανεπιστημίων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά τέτοια ζητήματα ακόμη ανοιχτά αλλά καμία αλλαγή δεν γίνεται με ευκολία. «Είχαμε προβλήματα με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί δεν υπήρχε λογική στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Με τον ίδιο τρόπο που άνοιγαν ανορθολογικά και με μικροπολιτικούς όρους διάφορα τμήματα, κυρίως σε ΤΕΙ, τα χρόνια της ευμάρειας, αντίστοιχα έκλειναν σαν να βγαίνουν πινέζες από το χάρτη. Χρειάζονται μελέτες και δίνεται βάρος στα ΤΕΙ ώστε να κερδίσουν τη θέση που πρέπει να έχουν στην ανώτατη εκπαίδευση και να μην είναι δεύτερης διαλογής, παρότι υπάρχουν πολλά καλά και ισάξια των Πανεπιστημίων. Στα ΤΕΙ βρίσκονται παιδιά από τις πιο λαϊκές οικογένειες και δεν θέλουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και σταθούμε στα πόδια μας, τότε θα εξετάσουμε αν χρειάζονται συγχωνεύσεις και καταρτήσεις τμημάτων»κατέληξε και συμπλήρωσε ότι θα ήθελε και τις προτάσεις των Πανεπιστημίων για τα θέματα αυτά.

Σύμπραξη των Πανεπιστημίων στο προσφυγικό

Την ανάγκη συνεργασίας για τη διαμόρφωση κριτηρίων ώστε τα ΑΕΙ να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού επεσήμανε η Αν. Υπουργός Παιδείας κυρίως σε ότι αφορά στην εκμάθηση των ελληνικών για όσους τελικά μείνουν στη χώρα, ή τη φοίτηση υποψηφίων ή εν ενεργεία φοιτητών με τους όρους που θα καθοριστούν. Όπως σημείωσε, το θέμα τέθηκε και στην έκτακτη σύνοδο Πρυτάνεων όπου τα ΑΕΙ ήταν ήδη προετοιμασμένα. «Εκτός από τη γνώση τα Πανεπιστήμια έχουν μεγάλο κοινωνικό ρόλο και πρέπει να είναι “οδηγοί” σε αυτό το θέμα» είπε και πρόσθεσε πως όλα τα Ιδρύματα ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Μαθήματα στο Τμήμα Παρευξείνιων Γλωσσών και Δελτίο Ειδήσεων στην ΕΡΑ

Στο περιθώριο της Συνέντευξης και ερωτηθείς για διάφορα ζητήματα του Πανεπιστημίου, ο Πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης σημείωσε ότι στο πλαίσιο μιας σειράς συνεργασιών του Πανεπιστημίου έχουν ξεκινήσει δωρεάν μαθήματα που παραδίδει το Τμήμα Παρευξείνιων Γλωσσών προς την κοινωνία σε Τουρκικά, Βουλγαρικά, Ρωσικά και Ρουμάνικα. Έχουν ξεκινήσει με τους διασυνοριακούς αστυνομικούς ενώ σύντομα θα υπάρχει και Δελτίο Ειδήσεων στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Κομοτηνής στις τέσσερις γλώσσες του Τμήματος, όπου θα συμμετάσχουν και οι φοιτητές για την πρακτική τους

 

 

………