Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη και το ρολόι των νέων

…ο Μητροπολίτης Ξάνθης ο οποίος ήταν ο μόνος στις δηλώσεις του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που ανέδειξε με μεγάλη ένταση το παράδειγμα της Θράκης και την ειρηνική συμβίωση των δύο θρησκειών σε αυτή την κρίσιμη εποχή, λέγοντας ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να τολμήσει, καν, να διαταράξει αυτή τη συμβίωση. Δηλώσεις που έγιναν λίγο πριν η ελληνική κοινωνίας και κυρίως οι Χριστιανοί είδαν τον ιερέα στην Βέροια να απειλεί ευθέως και να τρομοκρατεί τους πρόσφυγες συντασσόμενος με αυτούς που κρεμούσαν γουρουνοκεφαλές. Κάτι βέβαια που δεν προκαλεί αίσθηση αφού ο επικεφαλής της Εκκλησίας στην Ξάνθη αποτελεί πρότυπο ιερωμένου καθώς ποτέ δεν διαχώρισε τους κατοίκους της Ξάνθης σε χριστιανούς και  μουσουλμάνους σε ότι έχει να κάνει με ζητήματα καθημερινότητας και αλληλεγγύης. Γι αυτό άλλωστε και αποτελεί το κόκκινο πανί για τους γνωστούς εθνικιστικούς κύκλους που με σειρά δημοσιευμάτων προσπαθούν να μειώσουν το κύρος του. Ωστόσο η στάση που αταλάντευτα τηρεί αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους σπείρουν το μίσος και τον διχασμό.

 

…το ρολόι των νέων που απέδειξε ότι αυτή  η πόλη διαθέτει ένα αξιόλογο νέο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο όμως αφήνεται στο περιθώριο. Τα παιδιά στην προσομείωση του δημοτικού συμβουλίου απέδειξαν ότι και πολιτική θέση έχουν και κυρίως ενδιαφέρουσες προτάσεις που καλό θα ήταν να ακούσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.  Ωστόσο δεν μπορώ να μην επισημάνω την απουσία του Δημάρχου από την πραγματικά ενδιαφέρουσα και κυρίως διδακτική, ο οποίος παραβρέθηκε μόνο στην έναρξη και όχι στην τελετή λήξης. Νομίζω ότι αυτό ήταν φάουλ του κυρίου Δημαρχόπουλου ο οποίος σημειωτέον είναι και εκπαιδευτικός. Ίσως βέβαια να είχε ειλημμένες υποχρεώσεις και να δικαιολογείται. Καλό όμως θα είναι την επόμενη φορά να πάρουμε λίγο πιο σοβαρά τα παιδιά μας. Και αυτό ισχύει βέβαια όχι μόνο για τον δήμαρχο αλλά για όλους τους δημοτικούς συμβούλους κάποιοι εκ των οποίων χρειάζονται και…μαθήματα πολιτικής.

 

…το μίσος που δηλητηρίασε τα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στην αραβική γλώσσα αλλά και την παρέλαση μουσουλμάνας ντυμένης κατά τις επιταγές της θρησκείας της. Ένα μίσος που δυστυχώς αναπαράχθηκε και τοπικά από κάποιους που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι. Όπως όμως καθημερινά αποδεικνύουν εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία για να δυναμιτίσουν το ομαλό κλίμα χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή μας. Και αυτό αφορά και στα δύο σύνοικα στοιχεία αφού οι φωνές ακούστηκαν και από εδώ και από εκεί. Δυστυχώς όμως παίζουν τα βρώμικα παιχνίδια τους στην πλάτη των προσφύγων. Των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων που κοιμούνται μέσα στις λάσπες μαζί με τα μωρά τους αναζητώντας μια νέα πατρίδα αφού από την δική τους έφυγαν κυνηγημένοι από τη φωτιά του πολέμου. Δυστυχώς στην χώρα μας αλλά και στον τόπο μας η έννοια δημοσιογράφος αρχίζει να ταυτίζεται με την έννοια ρατσισμός και όλα αυτά στο όνομα της…καθαρότητας της χώρας. Κρίμα γιατί ντροπιάζουν την πλειοψηφία των Ξανθιωτών και των Ελλήνων που έγιναν πρότυπο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς παγκόσμια. Ας παραδειγματιστούν έστω και τώρα.

 

…η ένταση των κυρίων Κοντού και Στυλιανίδη  που κατέθεσαν πολίτες!!! αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα που τους στέρησε την έδρα. Η ένσταση αφορά πρώτον στην ισότητα της ψήφου και δεύτερον στην αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης. Ωστόσο διερωτάται κανείς όταν στο νομό Ξάνθης επί παραδείγματι δεν υπήρχε μουσουλμάνος βουλευτής τότε δεν εγείρονταν τα ίδια θέματα; Γιατί κανείς «πολίτης» δεν κατέθεσε ένσταση; Και δεύτερον γιατί δεν αμφισβήτησαν τον εκλογικό νόμο όταν  τους βόλευε αφού διαπίστωσαν μη αναλογικότητα και έλλειψη ισότητας ψήφου; Μήπως γιατί τότε η κυριαρχία ήταν αδιαμφισβήτητη; Όπως και να έχει ο λαός ψήφισε και ήταν τα αποτελέσματα που έδωσαν τρεις έδρες στο πρώτο κόμμα αφού η Ξάνθη είχε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για την Νέα Δημοκρατία πανελλαδικά. Και αυτό από μόνο του κάτι λέει. Μόνο που ορισμένοι αδυνατούν να διαβάσουν τα μηνύματα της κάλπης.

 

…κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις…