Ο απόηχος της παράβασης για κάπνισμα στο Δήμο Ξάνθης

 

Ο απόηχος της παράβασης για κάπνισμα στο Δήμο Ξάνθης

Εντυπωσιακή ήταν η είδηση για την έφοδο του κλιμακίου υπό τη Διεύθυνση Υγείας, που βεβαίωσε παραβάσεις για κάπνισμα στο Δημαρχείο της Ξάνθης. Βέβαια, ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει για όλους και προβλέπει μια σειρά από διοικητικές κυρώσεις για τους εμπλεκόμενους αλλά και πειθαρχικά ζητήματα αν πρόκειται για υπάλληλο, κάτι που δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα.

Οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι υπήρξε κάποια καταγγελία και ενήργησε η Διεύθυνση Υγείας. Βέβαια, η Διεύθυνση είναι υποχρεωμένη να ελέγχει όλες τις υπηρεσίες όπως ελέγχει όλες τις ταβέρνες και τα καφέ. Μπορεί η Ξάνθη να είναι από τις λίγες πόλεις που εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση, όμως αυτό που κυρίως ελέγχονται, δηλ. τα καφέ μπαρ και οι ταβέρνες, εξαρχής έχουν πει ότι θα έπρεπε παράλληλα να ελέγχονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες για το τσιγάρο, οπότε κάποτε θα είχε γίνει.         Και αυτό είναι το σωστό.

Αποκλιμάκωση στο πρόβλημα με τους μειονοτικούς δασκάλους

Προς αποκλιμάκωση βαίνει το θέμα που ξέσπασε στην εκπαίδευση για τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί εκτός τάξης και αυτό ήταν αναμενόμενο. Βέβαια, δεν έγινε χωρίς απώλειες αυτό αφού στα θέματα της εκπαίδευσης στην περιοχή της ΑΜΘ η κάθε κρίση δοκιμάζει και τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και με αμοιβαίους συμβιβασμούς (υποθέτουμε) οι κρίσεις αποκλιμακώνονται.

Βέβαια, οι αντιδράσεις ήταν έντονες και αυτή η κρίση δείχνει ότι στα εκπαιδευτικά θέματα, υπάρχουν δύο αντικρουόμενες απόψεις στη Θράκη, όπου ο καθένας τραβάει το σχοινί προς την πλευρά του αλλά στο τέλος το σχοινί μένει στη θέση του.  Καθόλου τυχαία άλλωστε  δεν θεωρούμε το γεγονός ότι ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ θέτει στο προσκήνιο την άποψη ότι ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία δεν είναι δυνατό να μην περιλαμβάνει την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Αυτή που θέλουν όλοι θεωρητικά, αλλά πρακτικά ποτέ δεν έρχεται…

Παράπονα για τις αναθέσεις μηχανοργάνωσης και Η/Υ

Παράπονα για τις αναθέσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης, ειδικά όταν πρόκειται για παροχή υπηρεσιών όπως η υποστήριξη σε υπολογιστές ή η μηχανογράφηση στέλνουν επαγγελματίες της Ξάνθης με αφορμή άλλη μία, πρόσφατα. Όπως επισημαίνουν, σε ένα κλάδο με δεκάδες ξανθιώτες επαγγελματίες η λογική των απευθείας αναθέσεων πολλών χιλιάδων ευρώ (που μάλιστα φαίνεται να περιορίζεται συνεχώς σε 2-3 επιχειρήσεις) δημιουργούν δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και ερωτηματικά.  Ας το ερευνήσουν οι επικεφαλής και ας φροντίσουν και σε αυτό τον τομέα (που είναι μετρήσιμος αν υπάρχουν οι προδιαγραφές) να υπάρχει η λογική των υπόλοιπων ετήσιων διαγωνισμών. Είναι απολύτως λογικό το αίτημα.