To νέο δημοσιογραφικό portal της πόλης από το Γ. Σιδηρόπουλο

…το νέο δημοσιογραφικό portal που έκανε την επίσημη πρώτη του στην πόλη της Ξάνθης, την Τετάρτη το βράδυ, το xanthi2.gr, το οποίο από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του κατάφερε να μπει στην καθημερινότητα των αναγνωστών. Παρά το γεγονός μάλιστα πως το εγχείρημα δέχθηκε τόνους λάσπης πριν ακόμη ξεκινήσει καλά καλά, η ανταπόκριση των αναγνωστών του που ήταν εντυπωσιακή, άμα τη εμφανίσει του, απέδειξε πως το κοινό είναι ώριμο και μπορεί να διακρίνει τι σημαίνει δημοσιογραφία και σεβασμός στον αναγνώστη. Μια προσπάθεια που σίγουρα καλύπτει κενά στην ενημέρωση αφού δυστυχώς η πόλη μας μπορεί να διαθέτει πληθώρα μέσων ηλεκτρονικών και μη, ωστόσο χαρακτηρίζεται από φτώχεια και ερασιτεχνισμό. Κάτι που στην περίπτωση της ενημέρωσης εκτός από θλιβερό γίνεται και επικίνδυνο. Εμείς από αυτήν εδώ την στήλη να ευχηθούμε καλοτάξιδο στον διαχειριστή του Γιάννη Σιδηρόπουλο η δουλειά του οποίου άλλωστε είναι γνωστή κάτι που εγγυάται και την επιτυχία του xanthi2.gr

 

…οι βρυχηθμοί της παραπληροφόρησης και της υποκουλτούρας στην Ξάνθη, που βλέπουν ότι τι σαθρό σκηνικό διαπλοκής και χαλιναγώγησης που έστησαν επί δεκαετίες αρχίζει πλέον να κλονίζεται σοβαρά απειλώντας να τους συμπαρασύρει σε βάθη ανήλιαγα, οι οποίοι εάν δεν ήταν γελοίοι θα ήταν τραγικοί. Τραγικοί για την προσπάθεια να κρατηθούν από τα σάπια σκοινιά με τα οποία θέλησαν να δέσουν κοινωνία και πολιτικό σύστημα τα οποία όμως ξεφτίζουν οδηγώντας τους ίδιους στο βάραθρο. Βρυχηθμοί που θυμίζουν πλέον ένα γέρικο λιοντάρι που λίγο πριν το τέλος του προσπαθεί ακόμη να αποδείξει ότι είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας. Μιας ζούγκλας στην προκειμένη περίπτωση που οι ίδιοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν απαγορεύοντας το φως του ήλιου να διαπεράσει τα πυκνά κλαδιά για να διώξει την μούχλα και την σαπίλα που βρίσκονται στο έδαφος. Αργά και σταθερά όμως οι αχτίνες βρίσκουν δρόμο διώχνοντας από το δρόμο τους κάθε τι σκοτεινό που κατατρώει πλέον τις σάρκες του για να μπορέσει να επιβιώσει. Όσο όμως γρηγορότερα καταλάβουν ότι πλέον μπαίνουν στο περιθώριο τόσο λιγότερο θα εκτίθενται. Η ψυχραιμία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

 

…οι παρεμβάσεις που ξεκινούν εφορία αρχαιοτήτων και περιφέρεια στο κάστρο της Ξανθίππης, έναν αρχαιολογικό θησαυρό τον οποίο αγκαλιάζουν θρύλοι και παραδόσεις που ασκούν γοητεία ακόμη και σήμερα. Οι Ξανθιώτες γνωρίζουν πολύ καλά το σημείο αυτό το οποίο επί δεκαετίες παρέμεινε παραμελημένο ενώ λίγα είναι και τα ιστορικά στοιχεία που έχουν οι περισσότεροι στην διάθεσή τους. Μάλιστα κάποιοι θρύλοι θέλουν το κάστρο να συνδέεται με υπόγειο τούνελ με τον Κόσυνθο, που χρησιμοποιούσε η βασίλισσα για να κατεβαίνει να παίρνει το μπάνιο της, αλλά και με τα Άβδηρα από όπου έρχονταν οι προμήθειες. Αυτοί οι θρύλοι άλλωστε όπως και εκείνος που μιλά για αμύθητα πλούτη το έβαλαν και στο στόχαστρο χρυσοθήρων. Όλες αυτές λοιπόν οι μυστηριώδεις αφηγήσεις έρχονται και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή την προσπάθεια που γίνεται η οποία κάνει και πάλι την φαντασία μας να καλπάζει. Πέρα από αυτό όμως η ανάδειξη του κάστρου δίνει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην περιοχή πρώτιστα στο κεφάλαιο πολιτισμός και έπειτα στο κεφάλαιο τουρισμός, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Αρχή που γνωρίζει πολύ καλά η περιφερειακή διοίκηση που επενδύσει στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής προκειμένου να της προσδώσει την ώθηση που χρειάζεται. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και η πρωτοβουλία της αξιοποίησης του σπιτιού που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Μάνος Χατζιδάκις, τα εγκαίνια του οποίου γίνονται την Κυριακή. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί Γιώργου Παυλίδη. Με την νέα λοιπόν πρωτοβουλία που παίρνει τώρα η περιφέρεια φέρνει στο φως ένα άλλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης που επί χρόνια ολόκληρα έμενε στο σκοτάδι.

 

…το «ντου» που έκανε το υγειονομικό στο Δήμο Ξάνθης μετά από καταγγελία για κάπνισμα εντός του χώρου με αποτέλεσμα να την πληρώσει το πιο συμπαθές ίσως στέλεχος του δήμου. Μια είδηση που αντιμετωπίζεται φυσικά με χιούμορ αν και ο νόμος είναι σαφής ως προς το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Ενδιαφέρον πάντως έχει ποιος σφύριξε στο υγειονομικό την παράβασή του το οποίο φυσικά δεν θα μπορούσε να μην σπεύσει μετά από αυτό. Δύσκολα τα πράγματα από εδώ και πέρα για τους θεριακλήδες του δήμου αφού το πάθημα γίνεται μάθημα. Και άντε τώρα να τα βγάλει πέρα ένας καπνιστής σε συνθήκες πίεσης εάν δεν έχει δίπλα αναμμένο και το τσιγαράκι. Όσο γι αυτούς που κοπανάνε αέρα άντε να περάσει το οχτάωρο χωρίς να ντουμανιάζουν αρειμανίως. Όπως κι αν έχει δύσκολα τα πράγματα….

 

…κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις